Pametni telefoni so postali predobri. Gre za oceno, ki se na prvi pogled zdi kot površna posplošitev. Kako lahko kar tako podamo splošno oceno o pametnih telefonih? V resnici pa, seveda z nekaterimi neslavnimi izjemami, ocena drži. Če ste v zadnjih dveh ali treh letih kupili soliden telefon in ga v vmesnem obdobju niste fizično poškodovali, obstaja zelo velika verjetnost, da z njim tudi danes lahko počnete skoraj vse, kar bi lahko počeli z najnovejšimi mobilniki.

Obstajajo sicer razlike. Razmerje med površino sprednje strani in zaslonom je na starejših telefonih nekoliko slabše. Prav tako morda nimate najvarnejšega ali najzanesljivejšega odklepanja s prepoznavanjem obraza. Za odklepanje s prstnim odtisom morate prst položiti na poseben senzor in ne na zaslon, kar niti ni tako slabo, saj so senzorji za zdaj praviloma hitrejši od odčitavanja prek zaslona.

Seveda se pozna tudi rahla razlika v kakovosti fotografij in paleti opcij, ki jih ima na voljo naprednejši uporabnik mobilnega fotoaparata. A kaj ko so najboljše mobilne kamere še naprej slabše od pravih fotoaparatov, medtem ko so kamere na nekaj let starih mobilnikih še vedno dovolj dobre za všečne fotografije na instagramu. Razlikujejo se tudi materiali in še kaj, kar ima zveze s tistim vidikom mobilnikov, ki jih uvršča med nakit, ko pa si v ušesa vstavite slušalke in začnete poslušati glasbo ali podcaste, ko brskate po spletu, gledate videe na youtubu, berete novice ali igrate najbolj priljubljene mobilne videoigre – ko mobilnik torej uporabljate –, razlike z novejšimi mobilniki večinoma izginejo. Toliko bolj zanimivo torej, da so cene mobilnikov največjih znamk v zadnjih letih podivjale in so pri nekaterih modelih že bliže ceni 2000 evrov kot še nedavno (že tako absurdni) magični meji tisočaka. Nesorazmerje med inovacijami oziroma napredkom in rastjo cen naprav, v kombinaciji z dolgoživostjo kakovostnih starejših mobilnikov, medtem že kaže rezultate. Leto 2018 je bilo po ocenah analitičnega podjetja IDC najslabše leto za mobilnike.

Sodeč po okvirnih ocenah IDC je mobilna industrija v zadnjem četrtletju imela že peto zaporedno četrtletje s padcem števila odposlanih mobilnikov. Skupno je bilo leta 2018 odposlanih 1,4 milijarde mobilnikov, kar je 4,1 odstotka manj kot leto prej. Odposlanih je bilo torej toliko mobilnikov kot leta 2014, ko je še rasel. Samsung ostaja najbolj prodajan, a je imel osemodstotni letni padec, Apple pa triodstotnega. Precej drugačna pa je zgodba kitajskih proizvajalcev, ki so v zadnjem obdobju pokazali tudi več domišljije glede dizajna naprav. Huawei je leta 2018 število poslanih enot povečal za kar 33,6 odstotka, pozitivno rast pa sta dosegla tudi OPPO in Xiaomi. sk