Potem ko je osemnajstletni Timi Zajc v petek ob debiju na letalnicah dosegel prvo zmago v karieri, je bil tudi v soboto z devetim in v nedeljo s trinajstim mestom najboljši Slovenec v Oberstdorfu. V soboto je bil tako kot v petek po prvi seriji šesti in imel idealno izhodišče za napad na nove stopničke. V finalu je nastopil odločno, lepše ujel odskok in imel sijajno priložnost, da poleti krepko čez 230 metrov, a je pristal pri 228,5 metra, za nameček pa izgubil še veliko točk zaradi slabega doskoka brez telemarka. »Ker imam premalo izkušenj z letenjem, sem se v drugem delu leta malo ustrašil, da me bo odneslo predaleč. Morda je bilo malo preveč razmišljanja, nisem bil tako sproščen kot v petek. V glavi sem imel več stvari, na katere moram biti pozoren,« je po tekmi priznal Timi Zajc in posebej poudaril, da je zanj vsaka uvrstitev med najboljših deset vrhunska.

Zajc zadovoljen z zmago in osebnim rekordom

Na današnji tekmi v zahtevnih vremenskih razmerah z močnim sneženjem in vetrom, ki je spreminjal smer, je bilo očitno, da Zajc ni bil več tako svež in se ga je po napornem koncu tedna začela lotevati utrujenost. Nastop na letalnici je za skakalce fizično in psihično precej zahtevnejši kot na letalnicah. Tekmo je končal na 13. mestu, kamor je zdrsnil z osmega mesta po prvi seriji. »Zadnji dan uvrstitev ni vrhunska, a sem zadovoljen. S celotnim koncem tedna sem zelo zadovoljen. Domov odhajam z zmago in novim osebnim rekordom (233,5 metra, op. p.). Tega nisem pričakoval niti v sanjah. Po novoletni turneji sem bolj utrujen kot po poletih, saj so tam so tekme več dni zapored. Na poletih je bilo bolj naporno s psihološkega vidika,« je povedal Zajc, najmlajši tekmovalec na startni listi med 59 letalci.

Slovenci so dosegli lep moštveni uspeh. Točke je osvojilo šest skakalcev, praznih rok je ostal Žiga Jelar. V soboto so pokazali boljše skoke kot v nedeljo. Domen Prevc je bil 13. in 16: »Vse dni sem užival.« 12. in 18. mesto je izkupiček Anžeta Semeniča, ki je naredil še nekaj napak na mizi. Jurij Tepeš je bil vesel, da je prvič v letošnji sezoni prišel do točk svetovnega pokala, potem ko je v petek izpadel v kvalifikacijah. Tilen Bartol je osvojil prve točke letos na letalnici. Anže Lanišek v Oberstdorfu ni bil tako suveren, kot je na letalnicah.

Kobajaši desetič, Stoch prvič

»Nedeljska tekma je bila zelo zahtevna z močnim sneženjem in raznolikim vetrom, a je žirija odlično izpeljala tekmo v neugodnih vremenskih razmerah. Naši fantje se na sneženje niso dobro prilagodili. Bili so preveč agresivni v zaletnem položaju in potem niso mogli dobro realizirati svojih odskokov. Finalisti so v prvi seriji opravili solidne polete, žal v finalu niso stopnjevali svojih dosežkov, ampak so jih poslabšali,« je povedal slovenski selektor Gorazd Bertoncelj.

V soboto je deseto zmago v sezoni dosegel Japonec Rjoju Kobajaši (danes je bil deveti), medtem ko je bil Nemec Markus Eisenbichler (včeraj deseti) še tretjič v sezoni drugi za nosilcem rumene majice. Včeraj je prvo zmago v sezoni in 32. v karieri dosegel Poljak Kamil Stoch, ki je nazadnje slavil na finalu sezone marca lani v Planici.

Nika Križnar peta in dvanajsta

Na obeh tekmah skakalk v Hinzenbachu v Avstriji je zmagala Norvežanka Maren Lundby (250,8 točke). Olimpijska prvakinja je z 19. zmago v karieri še povečala prednost v skupni razvrstitvi pokala. Najboljša Slovenka je bila Nika Križnar s petim mestom v soboto in dvanajstim v nedeljo. »V soboto sem pokazala zelo dobre skoke. V nedeljo sem v želji po še višji uvrstitvi v prvi seriji skočila preveč agresivno, v finalu pa je bilo bolje,« je povedala Nika Križnar. »Počasi pričakujemo stopničke. Treningi kažejo na to, da sta tega sposobni Križnarjeva in Bogatajeva. V nedeljo smo bili zadovoljni, da se je celotna ekipa uvrstila med trideseterico. Nismo zadovoljni, ker vemo, da imamo najmanj dve tekmovalki v zadnjem času stalno ali blizu deseterice. Križnarjeva je v prvem skoku grešila v zelo slabih razmerah, v drugem je nastopila bolje,« je dodal glavni trener slovenske vrste Zoran Zupančič.