Veter je skrojil prvi dan svetovnega prvenstva v smučarskih poletih v Oberstdorfu v Nemčiji. Z velikimi težavami so izpeljali eno serijo za trening, drugo prekinili po treh tekmovalcih, kvalifikacije pa po slabi uri prelaganja odpovedali in jih bodo izvedli jutri ob 14.30 namesto poskusnega skoka. Potem ko je ponoči na Bavarskem snežilo in dopoldne deževalo, se je po koncu padavin vse bolj krepil veter. Na treningu je vsem pihal močno v hrbet, zato so dobili bonus točke, rekorder pa je bil Rus Aleksej Romašov z dodatkom 51,2 točke. Tekmovalci so med prelaganjem na različne načine preganjali dolgčas, a se niso pretirano jezili, saj so odpovedi vajeni že s Kulma. Večina jih je posedala po garderobah ali v ogrevalni sobi na zaletišču, kjer je ponudba zelo skromna, saj so tekmovalcem ponudili le gumijaste bombone. Nekateri so igrali namizni nogomet, in ko so odpovedali kvalifikacije, so pohiteli na zadnje priprave za večerno slovesno otvoritev v središču Oberstdorfa.

Le 11 poletov čez 200 metrov, med njimi Semenič in Damjan

V edini seriji za trening ni bilo veliko užitkov v letenju. Skakalci so predvsem spoznavali letalnico. S strmim zaletiščem je povsem drugačna kot na Kulmu, zato so imeli mnogi težave pri prehodu na odskočno mizo. Vsi so bili zelo previdni in maloštevilni gledalci so videli le 11 poletov čez 200 metrov. Najbolj pogumen je bil Norvežan Daniel Andre Tande z 223,5 metra, slovensko daljavo dneva pa je z 211,5 metra dosegel Anže Semenič. »Čeprav sem skok opravil z rezervo in imel tudi malo velike oči, sem zelo zadovoljen. S skakalnico še nisem povsem na ti, a bom vsaj lažje zaspal. Če bom naredil svoje najboljše skoke, je moja realnost uvrstitev med najboljših deset,« je izpostavil Anže Semenič.

Zelo zadovoljen je bil Jernej Damjan, ki je bil ob Semeniču edini Slovenec s poletom čez črto 200 metrov. Nastopil je z istim dresom, zaradi katerega je bil diskvalificiran na Kulmu. Najprej so ga skušali raztegniti, a ni bilo nič boljše. Nato so ga prepihali s kompresorjem in meritve so pokazale pretok 44 litrov. Ko so čez deset minut ponovili meritve, je bila pretočnost 35 litrov (minimum po predpisih je 40 litrov), zato so zamenjali del dresa na hrbtu. »Že to, da smo opravili en polet, je bilo presenečenje. Vse je isto kot lani. Letalnico sem dobro začutil, kar je temelj, da lahko pridem do dobrih poletov,« je menil Jernej Damjan. Tilen Bartol (195 m) je imel tretji dosežek slovenske reprezentance.

Goran Janus: Slovenski poleti so bili za pozabo

Peter Prevc bo začel obrambo naslova svetovnega prvaka. »Zanima me zgolj naslednji skok. Moja edina želja je leteti čim dlje in uživati, nato pa bo računalnik povedal, na katero mesto bom uvrščen,« je poudaril Peter Prevc, ki se je včeraj enkrat ogrel zaman. S svojim edinim poletom za trening (188 metrov) ni bil najbolj zadovoljen. Obžaloval je, da je skupaj s Kulmom odpadlo že pet poletov. »Malce vodena zaletna smučina me je zmotila, zato sem se zamaknil v počepu pred odskočno mizo. Vem, kaj moram popraviti, zato ni preveč bojazni za naslednje dni. Ker je to tipična nemška letalnica, bo treba na mizi močno odriniti in pridobiti dovolj višine,« je dodal 25-letni Gorenjec, ki se še ni odločil, ali bo jutri nastopil z novimi smučmi, ki so malo trše od dosedanjih. Njegov brat Domen, ki je po izboru glavnega trenerja Janusa dobil prednost pred Žigo Jelarjem za tekmo posameznikov, se je moral kar dvakrat umakniti s startne klopi. »Ni bilo prijetno. Ker gledam zastavico Janusa, sem vedel, da so se razmere poslabšale. Morda se s takšnimi stvarmi preveč obremenjujem,« je povedal Domen Prevc. »Slovenski poleti na treningu so za pozabo. Vse skupaj je treba prespati, saj se jutri začne zares,« je bil kratek Goran Janus.