V Avstraliji so prejšnji mesec zabeležili rekordno visoke temperature, ki so se ponekod dvignile do skoraj 50 stopinj Celzija. Sredi istega meseca pa je nastopilo monsunsko obdobje, za katerega so tudi sicer značilni močni nalivi, a so ti že doslej močno presegli običajno količino padavin. Te vremenske razmere največ preglavic povzročajo v zvezni državi Queensland. V tamkajšnjem mestu Townsville je zaradi hudih nalivov brez elektrike ostalo več tisoč ljudi. Poplave pa so zalile ceste, zaradi česar je mesto odrezano od sveta, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot so opozorili na nacionalnem meteorološkem uradu, bi lahko v prihodnjih dneh prišlo tudi do tornadov in uničujočih vetrov. Sporočili so še, da bi lahko na nekaterih območjih Queenslanda do umiritve padavin zapadla letna količina padavin, ponekod pa bi lahko zabeležili celo rekorde. Nalivi bodo po napovedih vremenoslovcev trajali do četrtka.

Oblasti so ocenile, da bi lahko poplave v primeru nadaljnjih obilnih padavin zalile do okoli 20.000 domov. Vojska bo zato prebivalcem ogroženih območij dostavila več deset tisoč vreč s peskom. Predsednica vlade Queenslanda Annastacia Palaszczuk je tamkajšnje prebivalce pozvala k previdnosti. Kot je v soboto pojasnila novinarjem, namreč »ne gre za dogodek, ki se zgodi vsakih 20 let, temveč gre za dogodek, do katerega pride vsakih sto let«.

Več uporabnikov družbenih omrežij je v strahu hitro izpostavilo, da poplave v Avstraliji pomenijo tudi povečano območje, kjer lahko bivajo krokodili. Enega izmed njih je na poti čez avtocesto ujel v objektiv eden izmed uporabnikov twitterja. Izbrskali pa smo tudi posnetek, kjer se domačini s poplavami tudi zabavajo.