Za ta letni čas je takšna količina padavin sicer običajna, če bi šlo za sneg, za dež pa je še nekoliko zgodaj. Zato so tudi tako hitri porasti vodotokov, kot jih spremljamo trenutno, nekoliko neobičajni, pravijo na Arsu. Reke se ponekod že razlivajo ter bodo danes in v noči na nedeljo v večjem delu države še naraščale.

Ponekod poplavilo morje

Ob jutranji plimi je morje doseglo višino okoli 20 centimetrov nad obalno črto in poplavilo izpostavljene dele obale. Zvečer lahko ponovno poplavi, vendar v manjšem obsegu.

Zaradi obilnih padavin v zadnjih 24 urah so se na zahodu Slovenije že močno povečali pretoki vodotokov. Sava Bohinjka in njeni pretoki se razlivajo, vendar bodo do popoldneva še postopno naraščali. Predvidoma bodo poplavljali v manjšem obsegu.

Dež bo še do noči dvigal vodostaj Reke in Kolpe

Že pred 11. uro dopoldne so prostovoljni gasilci iz Podgrada odšli na pomoč v bistriški naselji Trpčane in Kuteževo, kjer je meteorna voda poplavila več stanovanjskih objektov in zamašila nekaj odtočnih jaškov. Gasilci so z namestitvijo protipoplavnih vreč preprečili zalivanje objektov.

Kot je razvidno iz fotografij in posnetkov, ki jih prebivalci z Ilirskobistriškega že od jutra objavljajo na družbenih omrežjih, reka Reka narašča in se postopoma preliva na polja. Z zalivanjem hiš in dvorišč, cest, vrtov in polj se soočajo prebivalci vasi Kuteževo, Trpčane, Zabiče, Jablanica, Sušak ter Novokračine. Na posnetkih je videti zalite mostove in lokalne ceste.

Razlivanja ob Reki in Kolpi so v popoldanskih urah intenzivnejša, kot so bila dopoldne, tako naj bi ostalo tudi v večernih urah ter ponoči, pravi dežurna hidrologinja na Arsu Florjana Ulaga. Manjša razlivanja pričakujejo tudi ob reki Vipavi, drugod pa naj bi se razmere umirjale. V nedeljskih jutranjih urah naj bi se začele razmere umirjati, pričakujejo pa razlivanja na območju kraških polj Notranjske in Dolenjske, povečan bo verjetno tudi pretok Save.

Dopoldne so imeli nekaj težav zaradi dežja in vetra tudi na Gorenjskem, kjer pa so se razmere umirile.

Pozor, ceste so spolzke!

Voznike obenem opozarjajo na zahtevne vozne razmere in spolzko cesto. Na cesti so lahko pesek, stoječa voda, kamenje, veje in druge ovire, tudi udarne jame, zato voznike pozivajo k previdni in strpni vožnji.

Prebivalce na območju Bohinja, ki se oskrbujejo s pitno vodo iz vodovodnih sistemov Bohinjska Bistrica, Voje, Nomenj, Nemški Rovt ter Bohinjska Češnjica, pristojni obveščajo, da je zaradi obilnih padavin povečana motnost na izviru, zato je vodo pred uživanjem potrebno prekuhati.

Policija opozarja tudi na veliko nevarnost proženja snežnih plazov v Gorenjskem sredogorju in visokogorju. Ljudi poziva, naj se ne izpostavljajo na teh območjih, ker ni varno, pač pa naj počakajo na umiritev razmer.