V začetku februarja poročilo o izvedbi ukrepov, ki jih je DUTB naložila vlada

Jernej Vrtovec (NSi) je želel vedeti, kako bo vlada kot skupščina Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) uredila stanje v tej družbi, ki da je kaotično, in kako bo preprečila, da do premoženja, npr. prek podjetij v davčnih oazah, ponovno pridejo prvotni dolžniki.

Premier Marjan Šarec v začetku februarja pričakuje poročilo o izvedbi ukrepov, ki jih je DUTB naložila vlada kot skupščina slabe banke, in napoveduje nadaljnje izboljšave. Ključno za preprečevanje ravnanja DUTB, ki je v škodo državi, so pravi kadri na pravih mestih, je danes v odgovoru na poslansko vprašanje v DZ dejal premier.

Vprašanje prekarizacije v državni upravi ter čistilk na ministrstvih

Poslanec Levice Luka Mesec je predsednika vlade vprašal, kako bo reševal problematiko agencijskega dela na ministrstvih.

Vprašanje prekarizacije v državni upravi ter čistilk na ministrstvih, ki delo opravljajo prek agencij, je smiselno reševati celostno, je v odgovoru na poslansko vprašanje ocenil premier Marjan Šarec. Po njegovem mnenju bi bilo najbolje ta problem reševati z ustanovitvijo državne agencije, ki bi skrbela za opravljanje teh storitev.

Jelinčič pozval k spremembi statusa Slovencev v Avstriji

Poslanec SNS Zmago Jelinčič je premierja Marjana Šarca danes v DZ opozoril na položaj Slovencev v Avstriji, še posebej na avstrijskem Koroškem in Štajerskem. Vprašal ga je, kdaj bo na Dunaju odprl vprašanje, da se v teh deželah slovenski narod zavede kot konstitutiven.

Premier je v odgovoru na poslansko vprašanje omenil plebiscit leta 1920, na katerem se je velika večina odločila za Avstrijo, ne za kraljevino SHS. »Slovenci nismo bili nikoli narod, ki bi napadal druge narode, ki bi drugim narodom želel jemati ozemlje in formalnopravno je to zdaj avstrijsko ozemlje,« je poudaril.

Se je pa Šarec strinjal, da slovenska manjšina na avstrijskem Štajerskem ni enako obravnavana kot manjšina na avstrijskem Koroškem. Dejal je še, da je med nedavnim obiskom na Dunaju opozoril, da financiranje manjšine ni usklajeno z rastjo stroškov, kar ni zadovoljivo.

Šarec: Zaostanki le še na ljubljanskem CSD

V odgovoru na vprašanje Žana Mahniča (SDS) v zvezi z zaostanki pri reševanju vlog na centrih za socialno delo je Marjan Šarec pojasnil, da ima zaostanke le še ljubljanski center, in sicer mu je od 5300 vlog ostalo nerešenih še 615. Šarec se je strinjal z Mahničevim mnenjem, da dan reorganizacije centrov ni bil izbran pametno.