Sindikat ministrstva za kulturo je predsedniku vlade Marjanu Šarcu poslal pismo, v katerem mu predlaga, naj nemudoma zamenja ministra za kulturo Dejana Prešička. »Sindikat delavk in delavcev ministrstva za kulturo, ki je do konca vztrajal pri dialogu oziroma zahtevi po soočenju ministra z zaposlenimi glede očitkov o nedopustnem odnosu ministra do nekaterih sodelavcev, vam sporoča, da z ministrom za kulturo gospodom Dejanom Prešičkom ne more več sodelovati,« je zapisal predsednik sindikata Gregor Lesjak.

Nesmiseln sestanek

Predvideno je bilo, da se bo minister prihodnji ponedeljek sestal z zaposlenimi in odgovoril na očitke o slabih delovnih razmerah na ministrstvu. Ker pa je Prešiček v zadnjih dneh vse očitke zavrnil kot neresnične, je sindikat ocenil, da pogovor ni smiseln. »Med sodelavci je dokončno izgubil kredibilnost,« je Šarcu napisal Lesjak. In dodal: »Kako naj razrešimo medsebojne odnose, če minister v javnosti najprej več dni razširja prepričanje, da so očitki sodelavcev neresnični, da se očitana ravnanja sploh niso pripetila? O čem naj bi potem s sodelavci sploh razpravljal?«

Posebej je opozoril, da je iz ministrovega nastopa v današnji oddaji Tarča na TV Slovenija razumeti, da minister ne razume pojma človekovega dostojanstva, saj meni, da sodelavce lahko trpinči, če za to obstaja razlog. »Sindikat meni, da človek s takšnim osebnostnim profilom ni primeren za opravljanje javnih funkcij in zato z njim ne more sodelovati,« je zapisal.

Minister vseeno na sestanek

Minister Prešiček je prek službe za odnose z javnostmi napovedal, da se bo kljub stališču sindikata udeležil ponedeljkovega sestanka z uslužbenci. Do samega stališča pa se danes ni opredelil, dejal je samo, da ima sindikat, tako kot preostala javnost, vso pravico predsedniku vlade pošiljati pojasnila.

Kot smo poročali, številni sedanji in nekdanji Prešičkovi sodelavci trdijo, da je s podrejenimi pogosto komuniciral na neprimeren način. Očitajo mu vpitje, poniževanje in šikaniranje oziroma mobing. Prešiček in stranka socialni demokrati, katere član je, očitke zavračata kot neresnice. Premier Marjan Šarec je danes dejal, da bo odločitev sprejel po tem, ko prebere Prešičkova pojasnila. To naj bi storil po vrnitvi iz švicarskega Davosa.