Predsednik vlade Marjan Šarec je včeraj prejel pismo, v katerem mu je minister za kulturo Dejan Prešiček ponudil odstop. Premier je na novinarski konferenci najprej izrazil sožalje vsem domačim umrlega sodelavca ministrstva. Kljub temu da se je strinjal z ministrovimi dosežki, ki jih je ta navedel v pismu, ni mogel mimo dejstva, da so odnosi na ministrstvu skrhani do te mere, da si ne zna predstavljati, kako bi dosedanja zasedba delala naprej, zato je odstop sprejel.

»Želim, da mi stranka SD čim prej predstavi novega kandidata in tudi oba nova državna sekretarja, kajti če se ne bo menjalo celotno vodstvo, bo nad vodenjem tega ministrstva vedno senca dvoma,« je dodal.

Šarec je pojasnil, da presojati, kdo ima v tem sporu, ki je nastal na ministrstvu, prav, ni njegova naloga. V preteklih dneh je prejel veliko pisem, ki so namigovala, da je Prešiček kriv za prav vse v tej državi, kot takšnih, ki ga kujejo v zvezde. »Kot premier se ne počutim poklicanega, da bi ocenjeval, kdo ima bolj prav. Vsak ima z ministrom svoje izkušnje in vsak je z ministrom sodeloval na tak in drugačen način,« je poudaril.

SD: Začenjamo z iskanjem novega ministra

Na odstop ministra za kulturo so se odzvali v SD. Po besedah njihovega predsednika Dejana Židana spoštujejo odločitev premierja Marjana Šarca, ki je sprejel ponujen odstop kulturnega ministra Dejana Prešička. Slednjemu se zahvaljujejo za dejanja in ukrepe, »ki ponovno izboljšujejo položaj kulture v Sloveniji in jo postavljajo na mesto v družbi, ki ji pripada«. V SD začenjajo z iskanjem novega ministra.

Prešiček: Zgodil se mi je javni linč

»V zadnjem tednu sem doživel nekaj, česar ne privoščim nikomur. Javni linč, ki se je zgodil, ni prizadel samo mene in mojih sodelavcev, ampak tudi tiste v kulturi, ki – kot bi rekel Prešeren – 'dobro v srcu mislijo'. Tega pa ne morem dopustiti, saj nisem brezčuten človek, kot so me nekateri (mediji) želeli prikazati. Sploh po moji ponesrečeni izjavi v zadnji Tarči, ki so jo dobesedno lahko razumeli samo tisti, ki so imeli slabe namene,« je zapisal Prešiček.

Spomnimo, da je minister za kulturo v omenjeni oddaji dejal, da »ne trpinči brez razloga«. To je kot piko na i, da se je odrekel pogovorom z ministrom, v petkovem pismu premierju Šarcu navedel sindikat ministrstva za kulturo. Ocenil je, da minister ne razume pojma človekovega dostojanstva, in premierja v pismu pozval, naj Prešička zamenja. »Kako naj rešimo medsebojne odnose, če minister v javnosti najprej več dni razširja prepričanje, da so očitki sodelavcev neresnični, da se očitana ravnanja sploh niso pripetila? O čem naj bi potem s sodelavci sploh razpravljal?« so sindikalisti sporočili premierju.

Težave ministra Prešička so se začele, ko je pred več kot tednom dni na ministrstvu za kulturo zakrožila vest o tragični smrti njihovega sodelavca. Anonimna pisma pa tudi nekateri javni nastopi uslužbencev so pričali o nenavadnem dogajanju na ministrstvu za kulturo. Pojavile so se informacije o nedopustnem odnosu ministra do nekaterih podrejenih, kurir, ki si je vzel življenje, pa naj bi bil celo žrtev šikaniranja. »Ves čas je bil deležen omalovaževanja in psihičnih pritiskov, groženj ter očitkov, da svojega dela ne opravlja kvalitetno,« piše v izjavi, ki jo hranimo v uredništvu Dnevnika, napisali pa so jo štirje uslužbenci ministrstva za kulturo. Sume kaznivega dejanja oziroma domnevnega nadlegovanja na delovnem mestu so začeli preiskovati organi pregona.

Očitki in glasovi podpore ministru Prešičku

Vse glasnejši so bili tudi glasovi, da se je Prešiček nedopustno obnašal že v času, ko je vodil Konservatorij za glasbo in balet. Na drugi strani so se ob izteku minulega tedna začeli pojavljati glasovi podpore v bran ministru Prešičku. Podporo so mu izrekli na že omenjenem konservatoriju pa tudi številni predstavniki kulturnih ustanov, denimo vodja Festivala baročne glasbe Seviqc Brežice Klemen Ramovš, direktor SNG Maribor Danilo Rošker, umetniški direktor Opere SNG Maribor Simon Krečič, direktor Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti Marko Repnik in urednik založbe Litera Orlando Uršič.

Zaradi naraščanja očitkov je Šarec ministra za kulturo v začetku prejšnjega tedna pozval, naj se opredeli do navedb nekaterih zaposlenih in sindikata Glosa, ki je predsednika vlade pozval k razjasnitvi okoliščin samomora uslužbenca na kulturnem ministrstvu in k zamenjavi domnevno odgovornega ministra. Prešiček je poročilo pripravil, iz Šarčevega kabineta pa so v soboto medijem sporočili, da bo premier svojo odločitev o nadaljnji usodi ministra za kulturo razkril danes. To sporočilo je prispelo ravno v času, ko je o dogajanju na kulturnem ministrstvu na klavzuri razpravljalo širše vodstvo Socialnih demokratov, katerih član je minister Prešiček.

Podpora na sobotni klavzuri SD

Po naših informacijah pozivov ministru, naj odstopi, na posvetu SD ni bilo. Nasprotno: razpravljalci naj bi njegovo ministrsko delo enotno podpirali, prizadevanja za njegov odhod iz vlade pa pripisovali nekaterim starim strukturam na ministrstvu in zunaj njega.   »Veseli smo, da je na ministrstvu prišlo do pomembnih premikov. Te premike nam s svojimi pismi in klici priznavajo tudi številni kulturniki,« je po klavzuri dejal prvak SD Dejan Židan. Ta je bil sicer v soboto redkobeseden in na vprašanja novinarjev ni želel odgovarjati. Bolj zgovoren pa je bil Židan sredi prejšnjega tedna. Očitke, da je Prešiček na ministrstvu izvajal  mobing in šikaniranje, je označil za laži, v prevažanju ministrovih inštrumentov s službenim vozilom pa je prepoznal napako, za katero bi zadoščal opomin. Ob tem je prvak Socialnih demokratov zagotovil, da bosta tako minister kot  SD  morebitno premierjevo odločitev, da omenjena napaka terja Prešičkov odstop, spoštovala in  da to »ne bo razlog za prepir znotraj koalicije«.

Minister Prešiček je sicer v pismu premierju poudaril, da je mesto ministra za kulturo sprejel z željo, da s potrebnimi spremembami ustvarijo pogoje za to, da slovenska kultura, ustvarjanje in izražanje v polni meri zaživijo kot gibalo družbene identitete in napredka. Prav tako je, kot je zapisal, ministrsko mesto sprejel z odgovornostjo, da stvari, ki stojijo že leta, pomaknejo naprej in na bolje. Zanikal je, da pri svojem delu ne bi upošteval prisege o spoštovanju ustavnega reda in delovanju za blaginjo Slovenije, ki jo je ob nastopu mandata dal v državnem zboru. Kot dosežke, ki jih je skupaj s sodelavci dosegel v času štirimesečnega vodenja ministrstva, pa je izpostavil ponoven dvig sredstev za kulturo, »česar nikomur od mojih predhodnikov po letu 2012 ni uspelo«, večjo uspešnost pri črpanju evropskih sredstev in korake k bolj optimalni porabi javnega denarja. »Obžalujem, da nas je prerana in nepojasnjena smrt uslužbenca ministrstva za kulturo, ki je prizadela ne samo moje sodelavke in sodelavce, ampak tudi celotno vodstveno strukturo ministrstva, ponovno spomnila, da moramo tudi ministri več svojega časa posvetiti medosebnim odnosom na vseh ravneh v organu, ki ga vodimo,« je še navedel Prešiček.