Marcel Hirscher dobiva nepričakovanega izzivalca v boju za naziv najboljšega slalomista. Če se je še pred kratkim zdelo, da se mu lahko resneje zoperstavi le Norvežan Henrik Kristoffersen, pa nase vse resneje opozarja Francoz Clement Noel. Aktualni mladinski svetovni slalomski prvak je po presenetljivi zmagi na wengenski slalomski klasiki v manj kot tednu dni dobil še prestižno tekmo na klasični progi Ganslern v Kitzbühlu, s tem pa tudi zajetno denarno nagrado v višini 84.360 švicarskih frankov.

Enaindvajsetletnik je v prvi vožnji zaostajal le za Švicarjem Ramonom Zenhäusernom, v drugi pa pokoril vso konkurenco in ponovil dosežek Jean-Baptista Grangea, ki je leta 2011 kot zadnji Francoz stal na najvišji stopnički slalomske preizkušnje v Kitzbühlu. Če se mladeniču posreči zmaga še na torkovi večerni tekmi v Schladmingu, se bo z Grangeom izenačil še po številu zmag v eni sezoni (2010/11). »To je nekaj čudovitega. Najprej zmaga v Wengnu, zdaj mi je uspelo še tukaj v Kitzbühlu, kjer je noro vzdušje. Spraševal sem se, kako se bo vsa ta množica odzvala, če bom slavil jaz in ne domačin, ampak vsi so bili prijazni do mene,« je bil presrečen Clement Noel, ki je po Kristoffersenu in Hirscherju prvi smučar z dvema zaporednima slalomskima zmagama. Najboljši čas druge vožnje je postavil prav Hirscher, ki je na račun tega pridobil kar sedem mest, a višje kot do drugega ni zmogel, medtem ko je uspeh francoske reprezentance s tretjim mestom zaokrožil Alexis Pinturault.

Ledena podlaga je dovoljevala, da so do vrhunskih uvrstitev prišli tudi tekmovalci z višjimi startnimi številkami. Od treh slovenskih predstavnikov je imel kot 21. na startu najboljše izhodišče Štefan Hadalin, ki je na koncu zadržal 12. mesto po prvem teku. Žan Kranjec se je s startno število 73 prebil v finale, kjer je s 24. mestom prvič osvojil točke v Kitzbühelu, Jakob Špik pa je bil med 39 tekmovalci, ki so na prvi progi odstopili. »Štefan in Žan sta končala na mestih, kamor sodita. Tudi če bi Štefan odpeljal fantastičen drugi tek, verjetno ne bi mogel biti boljši kot enajsti. Zato smo zelo zadovoljni z izkoristkom tekme,« je povedal trener slovenske ekipe za tehnične discipline Klemen Bergant. Najprijetneje je presenetil Bolgar Albert Popov, ki je kot 71. tekmovalec po vrsti v cilj prismučal kot peti, tekmo pa sklenil na devetem mestu.

Precej slabše so se slovenski smučarji v Kitzbühelu odrezali na superveleslalomu. Od peterice je s 30. mestom točko osvojil le Boštjan Kline, Martin Čater je končal na 37. mestu, Tilen Debelak je bil 38., Klemen Kosi 42., Miha Hrobat pa je odstopil. S startno število ena je bil najhitrejši Josef Ferstl, ki je postal sploh prvi Nemec s superveleslalomsko zmago na slovitem prizorišču. »To je neverjetno. Nisem imel druge izbire, kot da sem vzel številko ena, ki je nihče drug ni želel. Z vožnjo sem bil zadovoljen, nisem lovil nikogar, nisem čutil nobenega pritiska, nisem imel kaj izgubiti,« je povedal Josef Ferstl.

Nemec je prišel do svoje druge zmage v svetovnem pokalu, potem ko je decembra 2017 v isti disciplini slavil tudi v Val Gardeni. Ob tem velja zapisati, da je smučar sin slovitega Seppa Ferstla, ki je v letih 1978 in 1979 zmagal na najtežjem smuku na progi Streif. Za zmago, superveleslalomska proga je krajša od zloglasne smukaške, so po besedah 30-letnika pomagali tudi očetovi nasveti. Predvsem to, kako se lotiti največjih pasti na progi. Ferstlu se je najbolj približal osem let starejši Francoz Johan Clarey, zmagovalec petkovega smuka s Petelinjega grebena Dominik Paris pa je bil tretji. Zaradi bolečin je tekmo v Kitzbühelu izpustil 36-letni Norvežan Axel Lund Svindal, ki je sporočil, da bodo tekme na prihajajočem svetovnem prvenstvu njegove zadnje v karieri.