Po štirih tednih premora svetovnega pokala v alpskem smučanju v hitrih disciplinah za ženske se karavana znova vrača v bližino prizorišča zadnje preizkušnje. Decembra je namreč v Val Gardeni z dvema zmagama blestela Ilka Štuhec, od jutri do nedelje pa se bodo najboljše alpske smučarke merile v Cortini d'Ampezzo, ki je od zadnjega prizorišča v italijanskih Dolomih oddaljena zgolj 57 kilometrov. Na olimpijskem prizorišču, ki bo čez dve leti gostilo svetovno prvenstvo v alpskem smučanju, je danes na prvem treningu prvič v sezoni tekmovala tudi Lindsey Vonn, ki se je nazadnje pomerila proti Ilki Štuhec pred 22 meseci na finalu svetovnega pokala v Aspnu.

Lindsey Vonn je vznemirjena

Lindsey Vonn je v Cortini d'Ampezzo vselej v središču pozornosti. V mondenem središču v Dolomitih se je pred 15 leti prvič uvrstila na zmagovalni oder, doslej pa je v Cortini dosegla kar dvanajst zmag. V sredo je Američanka v glavnem medijskem središču organizirala tiskovno konferenco. Lindsey Vonn je poudarila, da se ne počuti kot favoritinja za najvišja mesta, saj meni, da je ta čas v svetovnem pokalu v hitrih disciplinah najboljša Ilka Štuhec. »Vznemirjena sem, saj bom ta konec tedna zanesljivo zadnjič tekmovala na olimpijski progi. Tu sem doživela toliko nepozabnih trenutkov, da se niti vseh ne spomnim. Najbolj mi je ostalo v spominu, ko ste me novinarji pred štirimi leti po 63. zmagi v Cortini spraševali, ali lahko prehitim Ingemarja Stenmarka. Odtlej se je zgodilo marsikaj, trenutno pa sem pri 82 zmagah,« se spominja Lindsey Vonn, ki je imela ves čas ob sebi psičko Lucy.

»Kot na vsaki tekmi bom skušala zmagati tudi v Cortini. A z zmagami se trenutno ne obremenjujem. Skušala bom dati od sebe maksimum. Konkurenca je zelo močna. Po mojem mnenju je poleg Ilke Štuhec favoritinja tudi Tina Weirather,« je odgovarjala Američanka. Priznala je: »Sanjski scenarij bi zame bil, da bi v tej sezoni dosegla pet zmag svetovnega pokala ter zaključila zdrava. Če mi to ne bo uspelo, ne bo konec sveta, saj obstaja življenje tudi po končani športni poti.«

Ilka Štuhec danes tretja na drugem treningu

Ilka Štuhec se z Lindsey Vonn ne obremenjuje preveč. Mariborčanka se zaveda, da mora pod znamenito Tofano smučati čim hitreje, saj je po štirih tednih brez tekem znova lačna dokazovanja. Motivacije ji ne manjka, saj je z dvema zmagama v Val Gardeni šokirala svetovno javnost. Da ji olimpijska proga v Cortini d'Ampezzo ustreza, je dokazala predlani, ko je dobila superveleslalom in bila tretja v smuku. Če bo zdrava, bo imela s tradicionalnim italijanskim prizoriščem še veliko priložnosti. Največjo čez dve leti, ko bodo Dolomiti gostili svetovno prvenstvo.

Danes so organizatorji v Cortini d'Ampezzo izpeljali dva treninga. Na prvem je bila najhitrejša Norvežanka Ragnhild Mowinckel, Ilka Štuhec pa je imela na devetem mestu tri stotinke prednosti pred Lindsey Vonn. Američanka je drugi trening, ki je bil precej krajši, izpustila. Mariborčanka je zaostala le za Švicarko Corinne Suter in Avstrijko Cornelio Hütter. Moški so imeli danes drugi trening smuka v Wengnu. Na krajši preizkušnji je bil s časom 1:46,27 najhitrejši Italijan Dominik Paris, Slovenci pa so zasedli naslednja mesta: 29. Martin Čater (+2,16), 53. Boštjan Kline (+3,42), 54. Miha Hrobat (+3,48), 55. Tilen Debelak (+3,52), 66. Klemen Kosi (+4,52), 72. Štefan Hadalin (+5,27). Na današnji alpski kombinaciji v Wengnu bodo nastopili vsi Slovenci, ki so danes tekmovali na treningu smuka. Zaradi vremenske napovedi so se organizatorji odločili, da bo najprej ob 10.30 slalom, ob 14. uri pa še smuk.