Ilka Štuhec je bila edina slovenska predstavnica, ki se je konec tedna podala po sloviti progi Kandahar v Garmisch-Partenkirchnu. A Mariborčanka je po izvrstnih dosežkih v tej sezoni, ko je trikrat stala na zmagovalnem odru, visoka pričakovanja izpolnila le delno. Po 22. mestu na sobotnem superveleslalomu je slabši vtis popravila dan pozneje, ko je smuk končala na petem mestu in za prvimi stopničkami na tem prizorišču zaostala za vsega 31 stotink sekunde.

Premierna zmaga Schmidhoferjeve

Ni skrivnost, da Štajerki prizorišče na Bavarskem ni najbolj pri srcu. To predvsem velja za superveleslalomske preizkušnje, kjer je najboljši izid v Garmisch-Partenkirchnu doslej vpisala v sezoni 2015/2016, ko je bila trinajsta. Čeprav je edino zmago v tej sezoni dosegla ravno v tej disciplini, pa je bila tokrat tekmicam konkurenčna le v zgornjem delu proge, v tehnično zahtevnejšem srednjem in spodnjem delu pa je izgubila preveč za odmevnejši rezultat. Ta je bil z izjemo odstopa v Cortini d'Ampezzo celo najslabši v letošnji sezoni in je zadostoval za devet osvojenih točk. »Pristop na tekmi enostavno ni bil pravilen. Pa začetnem drsalnem delu je po progi nadaljevala preveč zadržano, s preveč spoštovanja do proge in ni napadala, zato je bil rezultat tak,« je ocenil njen trener Grega Koštomaj.

Še bolj so bili razočarani v taboru domačinov, saj je bila z 31. mestom njihova najboljša smučarka Veronique Hronek, medtem ko so proti semaforju z zadovoljstvom pogledovali avstrijski navijači. Poleg najhitrejšega časa je bilo namreč izpisano ime njihove smučarke Nicole Schmidhofer. Devetindvajsetletna Avstrijka, sicer mladinska svetovna prvakinja v veleslalomu in superveleslalomu iz leta 2007, je bila v tej disciplini pred sobotno tekmo najvišje v Val Gardeni, ko si je razdelila drugo mesto s Tino Weirather iz Liechtensteina. Tokrat je drugo mesto osvojila Sofia Goggia, za katero je bila to sploh prva tekma letos.

Ilka Štuhec misli preusmerja na Zlato lisico

Prav Italijanka je bila na koncu tudi prvo ime smučarskega konca tedna v Garmisch-Partenkirchnu, saj je drugo mesto osvojila še dan pozneje na smuku. Za zmagovalko, Avstrijko Stephanie Venier, je zaostala za 25 stotink sekunde, kar ne bi bilo presenečenje, če smukaška olimpijska prvakinja iz Sočija ne bi oktobra utrpela dvojnega zloma gležnja. Slab sobotni vtis nemške reprezentance je s tretjim mestom močno popravila Kira Weidle, precej boljše volje pa Nemčijo zapušča tudi ekipa Ilke Štuhec, saj je slovenska smučarka osvojila peto mesto, s tem pa izenačila svojo najboljšo uvrstitev na progi Kandahar.

»Smučanje na treningu ni tako pomembno, šteje le izid, ko je na sporedu tekma. Vedela sem, da imam še velike rezerve, predvsem v opremi, saj na treningu vozim z dresom za trening. Vedela sem tudi, kaj moram narediti, kako moram odsmučati, da bom hitrejša. To sem v veliki meri na smuku tudi naredila. Sedaj se že pripravljam na veleslalom za Zlato lisico. Čas mi je dopuščal, da sem že sedaj trenirala to disciplino, malo pa jo še bom, tako da se že veselim nastopa v Mariboru,« je povedala Ilka Štuhec.

Smuki so v tej zimi sicer povsem v domeni tekmovalk iz severne sosede Slovenije. Avstrijka Nicole Schmidhofer je namreč dobila uvodni smukaški preizkušnji sezone v Lake Louisu, njena rojakinja Ramona Siebenhofer pa je bila nepremagljiva na obeh smukaških preizkušnjah v Cortini d'Ampezzo. Čeprav je bil avstrijski tudi Garmisch, pa bi bil razplet konec tedna morda lahko tudi drugačen, če tekem na Bavarskem ne bi izpustili trikratna zmagovalka superveleslalomov to zimo in vodilna smučarka v svetovnem pokalu Mikaela Shiffrin ter njena rojakinja Lindsey Vonn, ki še vedno čuti bolečine v kolenu.