Petra Kvitova, dvakratna zmagovalka Wimbledona leta 2011 in 2014, in Naomi Osaka, zmagovalka OP ZDA 2018, se bosta pomerili v finalu prvega letošnjega turnirja največje četverice. Čehinja je strla odpor Danielle Rose Collins v podaljšani igri prvega niza, saj Američanka v drugem ni osvojila niti igre. Precej bolj izenačen dvoboj je bil med Japonko in Karolino Pliškovo. Čehinja dan po veliki zmagi nad Sereno Williams v odločilnih trenutkih ni našla še enkrat toliko moči, da bi poskrbela za popolno češko evforijo z dvema posameznicama v finalu.

Osaka je izjemna borka, ki najbolje igra v odločilnih trenutkih. Pliškova je imela v tretjem nizu v drugi igri tri priložnosti za odvzem servisa Japonki, a jih ni izkoristila. Osaka je zabila kar 15 asov, s katerim je tudi končala dvoboj. »Ko sem imela zaključno žogico, sem si želela zadeti prvi servis. K sreči mi je uspelo in se nisem znašla pod dodatnim pritiskom. Karolina je namreč odlično vračala druge servise,« je priznala Naomi Osaka. »Nisem presenečena nad uvrstitvijo v finale, saj sem pred začetkom turnirja veliko pričakovala od sebe. Bolj me preseneča intenzivnost igre, ki jo kažem na igrišču. Vesela sem, da dobivam dvoboje v treh nizih. Takšne zmage mi krepijo samozavest,« odgovarja japonska športna herojka, ki je dobila 13. zaporedni dvoboj na turnirjih največje četverice. Lani je namreč osvojila zadnjega koledarskega v New Yorku.

»Mislim, da je Naomi odigrala svoj najboljši dvoboj v karieri. Naredila sem vse, kar je bilo potrebno za zmago, a ni bilo dovolj. Če bi šla še enkrat v dvoboj, ne bi spremenila ničesar. Ne verjamem, da lahko Naomi odigra še en tako kakovosten dvoboj,« je poraz komentirala Karolina Pliškova, ki je po predlanskem Rolandu Garrosu izgubila drugi polfinale turnirja za grand slam.

Petra Kvitova še ni izgubila niza

Naomi Osaka je na poti do finala izgubila tri nize, njeno moč pa je v drugem krogu občutila tudi Slovenka Tamara Zidanšek. Nasprotnice Japonke po vrsti od prvega kroga do finala so bile: Poljakinja Magda Linette (6:4, 6:2 – dvoboj je trajal 59 minut), Tamara Zidanšek (6:2, 6:4 – 66 minut), Tajvanka Su Wei Hsieh (5:7, 6:4, 6:1 – 120 minut), Latvijka Anastasija Sevastova (4:6, 6:3, 6:4 – 110 minut), Ukrajinka Elina Svitolina (6:4, 6:1 – 70 minut) in Čehinja Karolina Pliškova (6:2, 4:6, 6:4 – 116 minut). Do uvrstitve v finale je Naomi Osaka na igrišču preživela devet ur.

Petra Kvitova letos v Melbournu ni izgubila niti niza. Njene nasprotnice na OP Avstralije so bile: Slovakinja Magdalena Ribarikova (6:3, 6:2 – 68 minut), Romunka Irina Begu (6:1, 6:3 – 70 minut), Švicarka Belinda Benčić (6:1, 6:4 – 69 minut), Američanka Amanda Anisimova (6:2, 6:1 – 60 minut), Avstralka Asleigh Barty (6:1, 6:4 – 70 minut) in Američanka Danielle Rose Collins (7:6 (2), 6:0 – 96 minut). Do uvrstitve v finale je Petra Kvitova na igrišču preživela 7 ur in 13 minut.

Finale pri ženskah bo zanimiv še z enega stališča. Zmagovalka bo namreč prvič v karieri v ponedeljek postala prva igralka sveta. Kvitova je bila že pred osmimi leti druga na svetu, Naomi Osaka pa je v Melbourne odpotovala kot četrta igralka, kar je najvišje v njeni karieri. Zanimivo je, da 28-letna Čehinja in 21-letna Japonka nista odigrali niti enega medsebojnega dvoboja. Finale bo v soboto ob 9.30.

Lekcija Rafaela Nadala

Stefanos Cicipas je v svojem prvem polfinalu na največjih turnirjih dobil teniško lekcijo. Odčital mu jo je Rafael Nadal. Španec je šesti dvoboj zapored v Melbournu dobil brez izgubljenega niza in se kaže v luči, kakršna ga je krasila v najboljših letih. Po gladki polfinalni zmagi s 6:2, 6:4, 6:0 ga je teniški komentator John McEnroe vprašal, ali je odigral najboljši dvoboj v karieri. »Upam, da ne. Sem pa igral res dobro. Vse mi gre letos v Melbournu kot po maslu. Uživam na vsakem koraku, posebno energijo pa mi daje občinstvo na prizorišču Rod Laver Arena. Rad igram dvoboje z zaprto streho. Danes bom bolj počival, zvečer pa si ogledal polfinale,« je po novi uvrstitvi v finale povedal Rafael Nadal. Moški finale bo v nedeljo, Nadal pa se bo pomeril z zmagovalcem današnjega dvoboja (ob 9.30) med Srbom Novakom Đokovićem in Francozom Lucasom Pouillom.