Karolina Pliškova je poskrbela za največje presenečenje v ženskem delu konkurence na Odprtem prvenstvu Avstralije v tenisu. Čehinja je v četrtfinalu izločila Američanko Sereno Williams, prvo favoritinjo turnirja, ki je bila v osmini finala boljša od prve igralke sveta Simone Halep. Serena Williams je imela v odločilnem nizu vse pod kontrolo. Vodila je s 5:1 in imela servis. Toda zgodil se je nepričakovan preobrat, saj je Pliškova dobila šest iger zapored. Američanka si je v sedmi igri tretjega niza poškodovala gleženj, a vseeno vztrajala do konca dvoboja. Imela je sicer štiri zaključne žogice, na koncu pa morala priznati premoč izvrstni Čehinji.

Novak Đoković se je ekspresno uvrstil v polfinale, že 34. na turnirjih največje četverice. Japonec Kei Nišikori je namreč dvoboj v drugem nizu predal, saj je plačal davek izčrpanosti iz preteklih štirih dvobojev. Preden se je pomeril s prvim igralcem sveta, je Nišikori preživel na igrišču kar 13 ur in 47 minut.

Srb je po dvoboju nasmejal gledalce v Rod Laver Areni, ki so sicer kupili vstopnice v upanju, da bodo gledali izenačen dvoboj. »Tudi jaz bi si želel napredovati v polfinale s pravo zmago. Keiju želim, da si čim prej opomore,« je povedal Novak Đoković. »Osebni zdravnik mi je svetoval, naj hitro dobim dvoboj, da bom fizično lažje zdržal naslednjo tekmo. To mi je uspelo hitreje, kot sem pričakoval.«

Prvič v karieri se je na enem od turnirjev največje četverice v polfinale uvrstil Lucas Pouille. Štiriindvajsetletni Francoz, ki ga trenira nekdanja odlična teniška igralka Amelie Mauresmo, je s 3:1 v nizih premagal Kanadčana Miloša Raonića. »Menim, da je bil ključ do uspeha v tem, da sem odlično vračal Miloševe začetne udarce. Težko je najti pravi ritem, ko prejemaš 'bombe' pri servisih. Meni je tokrat uspelo, zato sem zelo ponosen,« je povedal Lucas Pouille. Zanimivo je, da je Pouille pred letošnjim podvigom petkrat zapored izgubil v prvem krogu v Melbournu. Na njegovi strani ni bila tudi letošnja statistika, saj je izgubil vse tri dvoboje v Hopmanovem pokalu, izpadel pa je tudi v prvem kroga v Sydneyju, generalki pred OP Avstralije. Tudi dvoboja z Raonićem Francoz ni začel najbolje, saj je izgubil uvodno igro na svoj servis ter v prvem nizu zaostajal z 2:5. Do konca dvoboja je uspešno serviral, Raoniću pa je odvzel tri začetne udarce. Še več, Raonić po prvem odvzemu servisa ni imel niti ene priložnosti več za odvzem začetnega udarca Pouillu.

»Pouille je bo zelo neugoden tekmec, ki svoje kvalitete kaže predvsem v dvobojih z najboljšimi igralci. Njegovo moč je v New Yorku občutil Rafael Nadal, pohvali pa se lahko tudi z drugimi skalpi. Pokazati bom moral vse, kar znam, če bom želel napredovati v finale,« o petkovem tekmecu z izbranimi besedami govori Novak Đoković.