V skupini I v Kölnu je zanesljiva polfinalistka Francija (ne)pričakovano izgubila proti že odpisani Hrvaški z 20:23 (Richardson 5, N'Guessan in Abalo 3; Horvat 7, Mandić 4), ki si je odločilno prednost pred branilci naslova svetovnega prvaka priigrala pri vodstvu z 20:16 v 50. minuti in bo v soboto igrala s Švedsko za peto mesto na letošnjem svetovnem prvenstvu. Hrvati, ki so si s tem že zagotovili kvalifikacije za OI 2020 na Japonskem, so tako prekinili zmagovalni niz Francozov, ki na SP niso izgubili že šest let oziroma 25 tekem zapored. Nazadnje so bili zanje usodni prav Hrvati, ki so jih na današnji dan pred šestimi leti (23. januarja 2013) na prvenstvu v Španiji v četrtfinalu v Zaragozi premagali s 30:23.

Červarjev besedni napad

Po koncu tekme se je hrvaški selektor Lino Červar zlomil pred mikrofoni in televizijskimi kamerami ter besedno obračunal z ljudmi (zlasti novinarji), ki ga v domovini napadajo. »Čestitam svojim igralcem za veličastno zmago. Na žalost pa nekateri v domovini, ki samo ležijo na kavčih, komaj čakajo, da izgubimo. Govorijo mi, da sem starec in podobno, a takšni zame niso ljudje. Sem najtrofejnejši trener na svetu, žal pa je to, da me ponižujejo in žalijo, že postalo trend. Ta skupina ljudi enostavno vzame palico v roke in te tako dolgo tolče po glavi, dokler ne umreš,« je dejal besni Lino Červar.

Nemčija, ki bi se morala po prvotnem razporedu s Španijo pomeriti pred tekmo Francija – Hrvaška, je zaradi zahtev nosilcev televizijskih pravic igrala šele v današnjem zadnjem dvoboju v Kölnu. V razprodani Lanxess Areni pred 20.000 gledalci je bil domači selektor Christian Prokop prisiljen v kadrovsko rošado. Namesto 32-letnega organizatorja igre Martina Strobla, člana drugoligaša Balingena, ki si je strgal kolenske križne vezi na tekmi proti Hrvatom in ga čaka operacija, je v ekipo uvrstil deset let mlajšega Tima Sutona, ki ima po očetu Goranu (trener in nekdanji rokometaš) tudi hrvaško državljanstvo. Nemci so zmagali z 31:30 (Böhm 5, Kohlbacher in Suton po 4; Sole Sala 8), osvojili prvo mesto v skupini I in se bodo v polfinalu pomerili z Norveško.

Norveška, aktualni svetovni podprvak iz Francije 2017, je v skupini II v Herningu povozila Madžarsko s 35:26 (Jondal 7, Myrhol 6; Balogh 11, Lekai 5), krvnico Slovenije v dodatnih kvalifikacijah za SP. Danska si je lahko pred zadnjo tekmo za napredovanje v polfinale privoščila velik luksuz – poraz tudi s petimi goli razlike. A v dvoboju po sedmih tekmah druge (Danska 218 golov) in tretje (Švedska 213, prva Norveška z 237 goli) najučinkovitejše reprezentance na prvenstvu so gostitelji dobili skandinavski derbi s 30:26 (Hansen 6, M. Landin 5; Tollbring 8, Zachrisson 4), na osmi tekmi osmič zapored zmagali, osvojili prvo mesto v skupini II in jih v polfinalu čaka obračun s Francijo.

Izidi petega (zadnjega) kroga drugega dela SP, skupina I (Köln): Brazilija – Islandija 32:29 (15:15), Francija – Hrvaška 20:23 (11:11), Nemčija – Španija 31:30 (17:16), skupina II (Herning): Tunizija – Egipt 23:30 (10:15), Norveška – Madžarska 35:26 (16:13), Danska – Švedska 30:26 (13:13).