Za poslastico začetka drugega tedna OP Avstralije v tenisu sta poskrbela Japonec Kei Nišikori in Španec Pablo Carreno Busta. Dvoboj osmine finala je trajal več kot pet ur, po petih nizih izjemno kakovostnega in izenačenega dvoboja, ki si je po mnenju teniških kritikov zaslužil pet zvezdic, je bil srečnejši Nišikori. Japonec je dobil superpodaljšano igro odločilnega niza, po zmagi pa je bil tako izčrpan, da se v nasprotju s trenerjem, nekdanjim zmagovalcem Rolanda Garrosa Michaelom Changom, niti ni mogel veseliti uspeha.

Nišikori je v četrtem dvoboju v Melbournu že drugega dobil v superpodaljšani igri odločilnega niza, in sicer je bil v drugem krogu boljši od Hrvata Iva Karlovića. Carreno Busta je imel dvoboj v svojih rokah, saj je vodil z 2:0 v nizih, v podaljšani igri odločilnega niza pa je zapravil prednost z 8:5, saj je v nadaljevanju Nišikori dobil pet točk zapored in dvoboj končal z asom.

Najbolj pričakovani dvoboj osmega dne sta odigrali Serena Williams in Simona Halep. Pred dvobojem je vseh osem medsebojnih tekem dobila Američanka, ki je bolje vstopila v tekmo, saj je prvi niz dobila s 6:1. Simona Halep se je pobrala, dobila drugi niz in imela v tretjem pri vodstvu s 3:2 tri priložnosti za odvzem servisa najboljši igralki vseh časov, ta čas 16. na svetu. A prva igralka sveta ni zdržala in je še devetič priznala premoč Sereni Williams. »Odigrali sva nekaj neverjetnih točk. Dvoboj je bil izjemno kakovosten. Uživam v takšnih trenutkih, saj se dobro znajdem v izenačenem boju,« se je veselila Serena Williams, ki se je Simoni Halep maščevala za zmago proti sestri Venus v šestnajstini finala. Serena Williams se bo v sredo v četrtfinalu v dvoboju dveh nekdanjih prvih igralk sveta pomerila s Čehinjo Karolino Pliškovo.

Tri ure in 19 minut je v osmini finala potreboval Novak Đoković, da je strl odpor Rusa Danila Medvedjeva. Srb je znova preživel na igrišču štiri nize, po dvoboju z Denisom Šapovalovom drugič zapored. Podobno kot proti Kanadčanu je tudi proti Rusu izgubil niz po visoki prednosti. Tokrat je v drugem vodil s 4:1, v podaljšani igri pa je izgubil kar štiri točke na svoj servis. Đoković je v nadaljevanju pokazal svojo kakovost in pripeljal dvoboj varno do konca. Po zmagi je najboljši igralec na svetu pokazal, da vselej najde smisel za humor. »Kako se počutim? Glede na to, da moj naslednji tekmec verjetno gleda moj dvoboj, moram reči, da se počutim odlično. Resnico vam povem kasneje,« je nasmejal občinstvo v Areni Roda Laverja Novak Đoković. V nadaljevanju je izvedel dobro novico, da se bo v četrtfinalu pomeril s povsem izčrpanim Nišikorijem.