Točno 509.735 avstralskih dolarjev iz letošnjega nagradnega sklada, visokega dobrih šestdeset milijonov, so do začetka drugega tedna avstralskega odprtega prvenstva zaslužili slovenski teniški igralci in igralke. Manj kot odstotek, vendar za razmerja v naših športnih okvirih astronomska vsota, ki pa si jo je osemčlanska odprava s sončne strani Alp z odličnimi predstavami povsem zaslužila. Katarina Srebotnik in Andreja Klepač, ki sta zadovoljni z do zdaj prikazanim, imata v kategoriji ženskih dvojic priložnost zaslužek še krepko povečati, saj sta se obe s svojima partnericama rutinirano in gladko uvrstili v četrtfinale (srečata se lahko le v finalu), Koprčanka pa ostaja še v igri mešanih parov s Francozom Edouardom Rogerjem - Vasselinom.

Milenijci uživajo v občudovanju občinstva

Teniški igralci in igralke imajo v svojih poklicnih združenjih ATP in WTA izjemen vpliv, zato toliko bolj moški teniški svet razgreva odločna zahteva trenutno prvega igralca sveta Novaka Đokovića, ki tudi predseduje odboru igralcev v ATP, da se od velikanskih dobičkov, zlasti na grand slamih, odmeri še več za nagradne sklade. S tem se nikakor ne strinja aktualni predsednik ATP združenja Chris Kermode, ki pa mu letos poteče mandat.

Med največjimi nasprotniki Đokovićeve ideje je Stan Wawrinka, Roger Federer je rezerviran, Rafael Nadal je v zanimivi situaciji, saj je njegov trener Carlos Moya Kermodov strokovni sodelavec, mlajši igralci pa se za zdaj nočejo vmešavati. Njihovo držo je na tiskovni konferenci samo za srbsko govoreče poročevalce Novak Đoković razložil enostavno – generacije, kot so na primer Šapovalov, Hačanov, de Minaur ali Popyrin, ki sicer na igrišče pridejo z željo po zmagi, porazi sploh ne skrbijo, saj milenijci uživajo že dovolj v samem občudovanju občinstva. A tudi to prinaša denar. Atraktivni igralci lahko zunaj igrišča zaslužijo še več kot z nagradami iz turnirskih skladov.

Kljub močnemu soncu skoraj brez predaj

Najbolj vroče, z denarjem povezano vprašanje v Melbournu pa je, koliko je kitajska destilarna Luzhou Laoijao odštela za reklamiranje svoje pijače 1573, po kateri zdaj nosi ime tudi nekdanje igrišče številka dve, na katerem je Katarina Srebotnik odigrala tudi prvi dvoboj na letošnjem OP Avstralije v kategoriji mešanih parov. S Hrvatom Frankom Škugorjem sta gladko izgubila proti Britancu Nealu Skupskemu in Španki Marii Jose Martinez Sanchez, sicer stalni partnerici naše Andreje Klepač v ženskih dvojicah.

Prvi teden je na OP Avstralije kljub visokim temperaturam in močnemu soncu minil skoraj brez predaj. Večina igralk in igralcev med počitki redno uporablja »hot doge«, kot pravijo v brisače zavitim ledenim kockam, ki si jih polagajo za vrat. Naši najbolj izkušeni igralki pa sta »na ledu« tudi po končanih dvobojih. Andreja Klepač, v Melbournu jo spremlja trener Primož Starčič, ki pred dvoboji svoji varovanki pripravlja dobro taktiko, si z ledeno oblogo hladi komolec, ki jo konstantno boli, Katarina Srebotnik pa svoje telo še dodatno krepi in hladi v ledenih kopelih.