Velikanski teleskop, poimenovan tudi RadioAstron, se na navodila iz nadzornega centra na Zemlji ne odziva od četrtka, so navedli na vesoljski agenciji. Je pa ameriški opazovalni center zaznal signale s teleskopa, kar pomeni da ta deluje v avtonomnem načinu, so pojasnili.

»Satelita ne morem pokopati, če zagotovo še živi,« je povedal vodja projekta Juri Kovaljov, ki je tako zavrnil navedbe, da so enega največjih teleskopov na svetu popolnoma izgubili.

Naslednjič bodo skušali povezavo s teleskopom vzpostaviti ob 17. uri po srednjeevropskem času, so pojasnili v Roskozmosu in dodali, da so bili dosedanji poskusi neuspešni.

Teleskop v vesolju od leta 2011

Spektr-R so v vesolje poslali leta 2011, da bi z njim opazovali črne luknje, nevtronske zvezde in magnetna polja. Po prvotnih načrtih naj bi deloval samo do leta 2014, a so njegovo delovanje podaljšali. Po navedbah ruske vesoljske agencije ta satelit predstavlja velik uspeh za ruski vesoljski program.

Izguba nadzora nad njim pa je obenem zadnji v vrsti neuspehov Roskozmosa v zadnjih letih, ko so izgubili vesoljsko plovilo, satelite, oktobra lani pa so neuspešno izstrelili plovilo Sojuz s človeško posadko, navaja AFP.

Letos nameravajo sicer izstreliti radijski teleskop Spektr-RG, katerega naloga bo sestaviti "celoten zemljevid vesolja".