Nasina sonda je mimo telesa Ultima Thule, ki je od Zemlje oddaljen okoli 6,4 milijarde kilometrov, letela v torek. Nova obzorja naj bi ob nekajsekundnem preletu na razdalji 3500 kilometrov posnela okoli 900 fotografij. Na njih je telo videti kot velikanski snežak.

Znanstveniki na podlagi pridobljenih podatkov sklepajo, da je Ultima Thule nastala tako, da sta se dve nebesi telesi v obliki krogle počasi približevali drugo drugemu in se naposled združili. Večji del so poimenovali Ultima, skoraj trikrat manjšega pa Thule.

Pred preletom sonde Nova obzorja so znanstveniki domnevali, da ima Ultima Thule obliko keglja ali arašida. »Keglja ni več. To je snežak,« je na pogovoru z novinarji povedal vodja Nasinih raziskovalcev Alan Stern.

O sondi Nova obzorja in nebesnem telesu pesem spisal Brian May

Na novoletni dan je v javnost prišla pesem Briana Maya, kitarista skupine Queen, in tako postala njegova prva stvaritev po več kot dveh desetletjih. Namenjena je Nasinemu dosežku in sondi Nova obzorja, v nastajanju pa je bila nekaj let.

Čeprav ima May doktorat iz astrofizike, je o pesmi dejal, da je sprva mislil, da bo takšna naloga kar težka, saj se prav nič ne rima z besedno zvezo Ultima Thule. Da bi o najbolj oddaljenem nebesnem telesu napisal pesem, so ga prosili pri Nasi, saj je nekoč tudi sam delal na projektu Nova obzorja.

Pesem se prične z besedami lani preminulega svetovno poznanega astrofizika Stephena Hawkinga, ki je, ko je sonda letela mimo Plutona, posnel video sporočilo. »Razkritja Novih obzorij nam lahko pomagajo bolje razumeti, kako je nastal naš sončni sistem,« je dejal. May pa je na novinarski konferenci ob tem dejal, da pesem namenjena tudi človeškemu duhu in novim odkritjem.

Ultima Thule velika okoli 30 kilometrov

Glede na posnetke gre sicer za relativno majhno nebesno telo, veliko okoli 30 kilometrov. Okoli svoje osi se Ultima Thule zavrti v približno 15 urah in je rdečkasto rjave barve. Njena površina svetlobo odbija približno tako kot vrtna prst na Zemlji.

Znanstveniki objavo novih odkritij o tem nebesnem telesu napovedujejo za danes, ko naj bi s sonde Nova obzorja prejeli še več posnetkov. Med drugim naj bi na podlagi teh posnetkov izvedeli več o atmosferi in sestavi Ultime Thule. Posnetki z Novih obzorij naj bi na Zemljo prihajali še nekaj mesecev.