Ponavljajoči se signal, ki so ga v Kanadi odkrili s pomočjo teleskopa, je bil med trinajstimi hitrimi radijskimi izbruhi, znanimi kot FRB, nenavaden in je prihajal iz istega vira, od nas oddaljenega približno 1,5 milijarde svetlobnih let. Izvor hitrih radijskih izbruhov, ki se izražajo kot milisekundni radijski valovi, je neznan.

»S to informacijo pridemo spet do ugotovitve, da je tam zunaj lahko nekaj več,« je povedala astrofizičarka z Univerze Britanske Kolumbije Ingrid Stairs. »Z več ponovitvami takšnih pojavov bomo morda lahko razumeli od kod prihajajo in kaj jih povzroča,« je še dodala.

Izvor signalov ostaja le predvidevanje

V astronomskem observatoriju s štirimi 100-metrov dolgimi antenami, ki se nahaja v dolini Okanagan, v kanadski provinci Britanska Kolumbija, vsak dan pregledajo tamkajšnji del neba. Teleskop deluje od lanskega leta in je že na začetku zaznal 13 radijskih izbruhov. Znanstveniki pravijo, da so vsi kazali znake razprševanja, kar kaže na to, da so njihovi viri lahko močni astrofizični objekti na lokacijah s posebnimi značilnostmi. »Izvor bi lahko bila nekakšna gosta gruda, kot recimo ostanek supernove, bi pa lahko bil tudi blizu osrednje črne luknje v galaksiji,« je povedal eden izmed znanstvenikov.

Do sedaj so odkrili 60 samostojnih radijskih izbruhov in dva ponavljajoča. Verjamejo, da je lahko na nebu vsak dan več kot tisoč takšnih pojavov.

Na novo odkriti radijski izbruhi so bili posneti v nenavadno nizkih frekvencah. Večina prej zaznanih signalov je imelo frekvenco okrog 1400 megahercov, omenjeni pa so se pojavili pri 800 megahercih. Zadnjih sedem jih je imelo frekvenco celo 400 megahercov, kar je najnižja frekvenca, ki jo teleskop lahko zazna.