Direktor koprskega zapora Dušan Valentinčič je sprejel objektivno odgovornost za pobeg dveh pripornikov, a ni ponudil odstopa. »Vse, kar je posebna komisija ugotovila, drži. Zato sem se odločil, da se upokojim. Pogoje za upokojitev sem sicer izpolnjeval že lani,« je javno povedal na današnji posebni tiskovni konferenci, ki sta jo on in direktor Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij Jože Podržaj izkoristila ne samo za podrobno pojasnjevanje okoliščin pobega, temveč tudi za obračun s sindikalisti v zaporih.

Prav ti so v zadnjih dneh glasno opozarjali na številne nepravilnosti v koprskem zaporu, ki so ga označili za hotel in ne za zapor, češ da se z zaporniki in priporniki ravna čisto premilo in da je to tudi razlog, da se je lahko zgodil pobeg. Tako Valentinčič kot Podržaj pa sta zatrdila, da so sindikalisti dogodek po eni strani izkoristili za obračun z vodstvom zaporov zaradi starih zamer, po drugi strani pa bi nekateri pazniki radi spremenili naš zaporniški sistem, ki je evropsko moderen, v starega in predvsem strokovno zastarelega, ko so lahko »pazniki pretepli zapornika, potem pa uredili vse, da jim nihče ni nič mogel«, kot se je izrazil Podržaj.

So pazniki spali?

Ugotovitve posebne komisije, ki jo je imenoval Podržaj in ki je ugotavljala okoliščine pobega in odgovornost zanj, je sicer predstavila Janja Pahor Mohorič, a ključni sta bili dve podrobnosti, ki sta jih izrekla Podržaj in Valentinčič. Prvi je dejal, da v noči pobega skoraj tri ure ni bilo nobenega nadzora. Torej so pazniki spali? »Govorim o tem, da tri ure ni bilo nobene reakcije. Lahko da je kdo gledal monitorje nadzornih kamer, lahko da jih ni. Ni pa skoraj tri ure nihče reagiral. Ne vem, ali so spali. Tega nam niso povedali. Lahko si sami ustvarite mnenje,« je dejal Podržaj.

Kot smo že pisali, je ubežnik Damnjan Mitrović pred dnevi iz Italije, kjer je svoboden človek, poklical direktorja Valentinčiča. »Res je. Pol ure sva govorila. Povedal mi je tudi, da imamo enega paznika, pri katerem nikoli ne bi pobegnili. Vprašal sem ga, zakaj. Odgovoril mi je – ker on nikoli ne spi,« je razložil Valentinčič. Naj ob tem dodamo, da sta ubežnika skoraj tri mesece preučevala vedenje paznikov v nočnem času. Tudi skozi majhno luknjico v na rešetke obešeni brisači, skozi katero se je videlo neposredno v pisarno vodje izmene…

Če so pazniki res krivi za pobeg, ali jih bodo doletele kakšne sankcije? »Ukrepali bomo naknadno,« je bil odgovor Jožeta Podržaja, ki je poudaril, da tudi preiskava še ni zaključena.

Izpustili nekatere kontrole

A je nekaj izsledkov vseeno znanih. Naj jih strnemo. Sam pobeg je podrobno in natančno opisal že ubežnik Mitrović. Ubežnika sta prežagala rešetke in jih na koncu upognila s pomočjo pohištva. Sledil je petmetrski spust po skupaj zavezanih rjuhah, skok na tovorni vhod in spust na drugo stran. Kaj (kdo) je povsem odpovedal? Videonadzor sicer ima tudi detekcijo gibanja, a je zastarel in bi ga bilo treba posodobiti. Pravosodni policist, ki spremlja monitorje, to počne dvanajst ur nepretrgoma. Logično je, da mu kdaj upade zbranost. Pazniki niso pregledovali rešetk. Zato sta jih ubežnika lahko več tednov žagala, ne da bi kdo to opazil. Rešetke so sicer dovolj trdne, ne drži navedba iz anonimnega pisma paznikov, da se jih da prežagati v 15 minutah. Pazniki tisto noč niso opravili vseh predvidenih nočnih kontrol, te so bile pomanjkljive in nestrokovne. »Ker v 15 letih v Kopru niso imeli nobenega pobega, so tako vodstvo kot zaposleni pazniki vsak na svojem področju zanemarili svoje naloge,« je poudarila predsednica interne komisije Janja Pahor Mohorič.