40-letni Damnjan Mitrović, državljan Srbije, in 41-letni Dragan Milosavljević, državljan BiH, sta že tretji dan na begu. Dvojica, ki je bila v priporu v Kopru od konca avgusta oziroma srede septembra, je filmski pobeg skrbno načrtovala. Da ju ni v sobi, so v koprskem zaporu ugotovili med bujenjem in zajtrkom v soboto zjutraj. S pomočjo nadzornih kamer so ugotovili, da sta ob pol štirih zjutraj pobegnila skozi okno, na katerem sta pred tem prežagala rešetke.

»S pomočjo pohištva v sobi sta rešetke verjetno upognila do te mere, da sta lahko splezala skozi odprtino,« so sporočili z Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij (URSIKS). Sledilo je še nekaj akcijskih, iz filma poznanih prizorov: Mitrović in Milosavljević sta se na notranje dvorišče zapora spustila s pomočjo vrvi, ki sta jo spletla iz rjuh, prek rezilne žice sta prišla s pomočjo zabojnikov za smeti in vrvi, s strehe tovornega vhoda na cesto pri zunanjem zidu pa prav tako s prirejeno vrvjo.

V koprskem zaporu so z rekonstrukcijo dogodka ugotovili, da sta pripornika, ki sta sicer pripor prestajala korektno, pobeg skrbno načrtovala, pri čemer sta natančno preverila tudi aktivnosti in postopke pravosodnih policistov v nočnem času. Iz URSIKS so sporočili, da prve ugotovitve kažejo na to, da je bil nadzor teh policistov v nočni izmeni pomanjkljiv, pa čeprav jih je bilo v času pobega v zavodu toliko, kot jih predvideva načrt varovanja. Slabo uro pred pobegom so opravili obhod, a pobega očitno niso mogli preprečiti.

Pobegnila, da ju ne bi izročili Srbiji

Mitrović in Milosavljević sta v sobi pustila pismo z razlogi, zaradi katerih sta pobegnila – nista se namreč strinjala z odločitvijo Slovenije, da ju izroči Srbiji. Tam sta namreč obtožena neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, Milosavljević pa je osumljen še prepovedanega prehajanje meje ali ozemlja države.

V petnajstih letih delovanja zavoda za prestajanje kazni zapora Koper je to prvi izvršeni pobeg, so še sporočili iz URSIKS. Prvič so tudi odkrili prežagane rešetke, v drugih primerih pa so našli le manjše odrgnine. Pravosodni policisti so vedno pravočasno odkrili načrte in preprečili pobeg. Posebna komisija bo ugotavljala, v kakšnih okoliščinah se je odvil pobeg in ali je zapornikoma pri njem morda pomagal kateri od zaposlenih.

Letos so v slovenskih zaporih zabeležili štiri poskuse bega iz zaprtih delov zavodov, a so jih zaposleni uspešno preprečili. Poleg zgoraj opisanega še pobeg mladoletnika iz celjskega zavoda, ki so ga s pomočjo tiralice našli in sedaj nadaljuje s prestajanjem kazni.