»Vem, da je tudi on uspel s pobegom. Vem, kje je. O tem nočem govoriti, tudi on ima družino,« je po tem, ko je razložil vse podrobnosti filmskega pobega ter po tem, ko je dejal, da sta se zaradi večje možnosti uspeha razšla, javno povedal za srbski medij.

Posnetek je očitno nastal prek skypa, ubežnik je bil ves čas vidno zadovoljen, suvereno in brez zadržkov je razlagal vse podrobnosti, večkrat se je iskreno nasmejal, dodal, da je imel tudi srečo. V ozadju se je nekajkrat zaslišalo otroško čebljanje.

Videoposnetek pogovora si lahko ogledate na Blicovi spletni strani.

Priprt po nedolžnem?

Kot gre razbrati iz njegove zgodbe, naj bi ga srbska policija po nedolžnem obtožila preprodaje 1,3 kilograma marihuane. V Italiji je živel srečno družinsko življenje, Italija ga Srbiji ni želela izročiti, tam je zaprosil za azil. Ukvarjal se je s prodajo lesnih izdelkov, posloval je tudi v Sloveniji, kjer pa so ga nekega dne v hotelu prijeli na podlagi tiralice. Kmalu je ugotovil, da je »vrag vzel šalo« in sklenil, da se vrne k družini. Začel je načrtovati pobeg.

»Zamenjal sem tri sobe, da sem temeljito preučil, kaj delajo pazniki, kako se obnašajo. Vse sem si zapisoval. Prek zidu sem dobil nekaj žag za kovino. Danes sem poklical upravnika zapora, v polurnem pogovoru sem mu razložil, da niso nič pazniki krivi. Nisem od njih dobil žage, prinesli so mi jih od zunaj, prek zidu.«

Novinarja je zanimalo, kje jih je skrival. »V mleku. V tetrapaku,« se je zasmejal Mitrović.

»Po vsem tem mučenju sva se ob pol štirih zjutraj odločila, da greva. Zvila sva rešetke, po rjuhah sva se spustila na dvorišče. Tam sva našla nekaj kontejnerjev in po njih splezala na stražarnico. Našla sva tudi nekaj vzmetnic, ki sva jih prislonila na žico. Bila je ostra kot britev, Kljub vzmetnicam sva se pošteno porezala. Najprej sem gor splezal jaz, za seboj sem potegnil še cimra. Potem pa na drugo stran,« je pripovedoval. Gnala ju je želja po življenju, želja, da rešiš lastno glavo.

Uprava zaporov o pobegu v petek

Ubežnika sta takrat šla vsak svojo pot, Mitrovič po gozdovih in jarkih do italijanske meje. Vedel je, da ga naši lahko ulovijo tudi na italijanski strani in čim prej je hotel iz Trsta. »Imel sem srečo. Naletel sem na starko, ki sem jo prepričal, da mi je crknil avto in da moram samo poklicati na pomoč. Posodila mi je telefon, jaz pa sem poklical ženo, da je uredila, da me čim prej pridejo iskat v Trst. Še enkrat sem imel srečo, ko sem naletel na taksista, ki me je odpeljal stran od meje. Dal sem mu deset evrov.«

Takoj po uspelem pobegu so z Uprave za izvrševanje kazenskih sankcij sporočili, da je bil nadzor pravosodnih policisov pomanjkljiv in da je direktor uprave imenoval posebno komisijo, ko bo ugotavljala okoliščine pobega in morebitno odgovornost zaposlenih. »Sporočamo vam, da bomo javnost o vseh ugotovitvah interne komisije obvestili po zaključenem delu in prejemu poročil. V petek v ta namen načrtujemo novinarsko konferenco,« je vse, kar so nam danes sporočili iz uprave slovenskih zaporov.

V javnosti so se pred dnevi pojavile informacije, da naj bi bila pobegla Mitrović in Milosavljević vpletena v nek umor v Bosni. iz tamkajšnjega Interpola pa so slovensko policijo obvestili, da to ne drži.

Pazniki proti svojemu šefu

Z odprtim pismom so se danes oglasili pazniki koprskega zapora in krivdo za pobeg naprtili vodstvu zapora. Prepričani da so bili, da so rešetke iz trdnega jekla, a temu ni tako, sami da so jih prežagali v 15 minutah. Tudi žimnice, ki so ubežnikoma pomagale pri pobegu, da so bile tam dva meseca in jih nihče ni odstranil. Pa da bi lahko ob sumljivem obnašanju pripornikih že prej lahko kdo posumil, da nekaj pripravljata. Opozorili so še na zastarel video nadzor in dejstvo, da ponoči 150 zapornikov pazijo le štirje pazniki. Pa tudi na to, da je koprski zapor za zapornike pravzaprav luksuzen hotel. »Zahtevamo takojšnjo preiskavo in odstavitev direktorja,« so zatrdili v odprtem pismu podpisanim z »pravosodni policisti iz ZKPZ KP.