Fis je Luitza naknadno diskvalificirala zaradi nedovoljene uporabe kisikove maske, ki jo je uporabil med prvo in drugo vožnjo moškega veleslaloma, na katerem je bil nato najhitrejši. A prvi je bil le do današnje odločitve Mednarodne smučarske zveze, ki uporabo kisikove maske oziroma posebnih znanstvenih in medicinskih metod od leta 2016 izrecno prepoveduje v lastnih pravilih,

Luitzovo vdihovanje kisika so razkrili italijanski in švicarski novinarji, ki so posneli njegovo početje. Na uradni spletni strani Fis je Luitz že uradno diskvalificiran v drugi vožnji veleslaloma v Beaver Creeku, kar pomeni, da mu je odvzeta njegova premierna zmaga v svetovnem pokalu. Novi zmagovalec je tako postal Marcel Hirscher, drugo mesto je pripadlo Švicarju Thomasu Tumlerju, tretje pa Norvežanu Henriku Kristoffersenu.

Na podlagi diskvalifikacije Luitza je eno mesto pridobil tudi slovenski predstavnik Žan Kranjec, ki je to tekmo končal na 25. mestu.

Luitz bo seveda moral vrniti tudi trofejo in denarno nagrado za prvo mesto, prav tako pa mu bodo izbrisali 100 točk, ki jih je dobil za veleslalomski seštevek svetovnega pokala.

Nemec je napovedal, da bo odločitev Fis izpodbijal na mednarodnem športnem razsodišču Cas. Na voljo ima 21 dni časa za vložitev pritožbe.

Kot je za nemško tiskovno agencijo dpa dejala njegova odvetnica Anne Jakob, bo v imenu šestindvajsetletnika na Cas najprej poslala prošnjo za začasno zadržanje sklepa o diskvalifikaciji, ker se mu je zaradi izgube 100 točk poslabšala startna številka in je izpadel iz elitne veleslalomske sedmerice.

Beaver Creek se sicer nahaja na nadmorski višini nad 2000 metrov, kar pomeni, da bi Lutzu vdihavanje dodatnega kisika lahko prineslo prednost.