Zagreb bo danes in jutri znova središče alpskega smučarskega sveta. Na Sljemenu bodo danes tekmovale najboljše slalomistke, jutri pa slalomisti. Medtem ko je ženska slalomska sezona v polnem teku in je Mikaela Shiffrin na šestih preizkušnjah dosegla pet zmag, enkrat pa je bila najboljša Petra Vlhova, bodo pravi boji v moški konkurenci januarja na vrhuncu. Kar pet tekem svetovnega pokala bo namreč na sporedu januarja. Zagrebški tekmi bodo sledile preizkušnje v Adelbodnu, Wengnu, Kitzbühlu in Schladmingu.

Razveseljiva vest v slovenski reprezentanci je, da se na tekme svetovnega pokala vrača Meta Hrovat. Kranjskogorčanka je izpustila zadnje preizkušnje v Courchevelu in Semmeringu, ker je po odstranitvi vode iz gležnja čutila bolečine. Na treningih občasno še čuti bolečine, zato mora previdno obremenjevati telo. Njena rezultatska vrnitev v disciplini, v kateri je v tej sezoni že navdušila z dvanajstim mestom, je zato negotova. Preostanek slovenske reprezentance je v tehničnih disciplinah v tej sezoni razočaral. Na slalomih sta namreč Maruša Ferk in Ana Bucik na šestih preizkušnjah skupaj osvojili skromnih 45 točk.

Gneča na slalomskem vrhu

Moški so v tej sezoni tekmovali na štirih slalomskih preizkušnjah. Na zadnji tekmi v Oslu je imelo pravico nastopa le 16 najboljših, med katerimi ni bilo Štefana Hadalina in Žana Kranjca. Oba sta na dosedanjih tekmah dokazala, da sta v slalomu naredila korak naprej. Hadalin se je prvič v karieri na tekmah svetovnega pokala uvrstil med najboljšo deseterico, Kranjec pa je z enajstim mestom dosegel uvrstitev kariere v Madonni di Campiglio. Vrstni red na vrhu je zgoščen, saj Avstrijec Marco Schwarz za slovitim rojakom Marcelom Hirscherjem zaostaja zgolj za eno točko, manj kot 20 točk za njima pa je Švicar Daniel Yule.

Na januarskih slalomskih klasikah se največ pričakuje od Hadalina, ki mu je na lanski januar ostal grenak priokus, izgubil je namreč stik s slalomskim vrhom, saj je ves mesec tekmoval v slabem zdravstvenem stanju. Moška reprezentanca je pred novim letom trenirala v Zagrebu, kjer je bil teren že vrhunsko pripravljen za tekme svetovnega pokala. Po besedah glavnega slovenskega trenerja Klemna Berganta so organizatorji pred današnjo in jutrišnjo preizkušnjo dodatno polili ravninske dele proge. Na Sljemenu se bodo torej najbolje znašli tisti alpski smučarji in smučarke, ki se bodo sposobni prilagoditi različnim snežnim podlagam. Moška reprezentanca je prve koledarske dni letošnjega leta trenirala veleslalom v Kranjski Gori, zadnja dva dneva pa je preživela v Trbižu, kjer je vadila skupaj z Italijani.

Krajši premor ob pravem času

»Krajši tekmovalni premor je prišel ob pravem času. Uspehi so Žanu Kranjcu vzeli nekaj moči, saj ni vajen vseh obveznosti, ki sledijo zmagi v svetovnem pokalu. Najbolj me veseli, da lahko rečem, da smo opravili dober trening, da smo zdravi in da optimistično pričakujemo januarski del svetovnega pokala. Malenkostne zdravstvene težave je sicer Kranjec imel, a jih je očitno prebolel v dobrem dnevu,« sporoča Klemen Bergant. »S Hadalinom delamo zelo premišljeno. Vsak trenutek potrebujemo njegove informacije, kako močno čuti bolečine v pokostnici. Na tekme ga bomo poskušali pripeljati spočitega, da bo sposoben napadati visoke uvrstitve,« pravi Bergant.

Glavni slovenski trener dodaja, da imajo v reprezentanci po zmagi Kranjca v Saalbach-Hinterglemmu nekaj logističnih težav s treningi. Imeli so namreč dogovorjen termin z avstrijsko reprezentanco v Reiteralmu, a je njen vodja naknadno sporočil, da je vadbena skupina polna in da ni prostora za Slovence. »Je že bolje, da je tako in dosegamo vrhunske rezultate kot obratno,« odgovarja Bergant. Mimogrede, ker so v Avstriji v teh dneh obilne snežne padavine, je na trening v Kranjsko Goro prišla tudi avstrijska reprezentanca.