Čeprav so čisto navadni krompirjevi pireji odlični, včasih vseeno dobro dene, da si privoščimo manj nasitnega in manj kaloričnega. Tu v igro pridejo cvetačni pire, pa pire iz sladkega krompirja ter pireji, ki vam jih predstavljamo danes.
Predstavljamo recepte za:
• korenčkov pire
•grahov pire
•pire iz gomolja zelene
Še preden pa si pogledamo, kaj potrebujete za pripravo, pa še nekaj pomembnih informacij glede priprave zelenjavnih pirejev:
•Pireje lahko zmiksate le toliko, da dobite goste pireje z nekaj teksture (kot prikazano na fotografiji), lahko pa dodate še več prihranjene tekočine, v kateri se je zelenjava kuhala in naredite popolnoma gladke pireje.
•Pire postrezite z glavno jedjo po izbiri. K pirejem lepo sodi pečena zelenjava, mesne jedi ali ribje poslastice.
•Zelenjavo lahko pripravite in skuhate vnaprej, a pustite v tekočini v kateri se je kuhala, nato pa pred postrežbo ponovno segrejete in naredite tako, kot opisano v postopku priprave.
Pa dober tek!
Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/
PRIPRAVA
SESTAVINE (za 3x po 2 osebi)Sestavine za korenčkov pire:
400 g korenja
maslo
1 šalotka
1 strok česna
3 dcl jušne osnove (ali vrele vode in jušne kocke)
sol
poper
timijan (neobvezno)
Sestavine za grahov pire:
300 g graha
maslo
1 šalotka
1 strok česna
2,5 dcl jušne osnove (ali vrele vode in jučne kocke)
sol
popersveža meta (neobvezno)
Sestavine za pire iz gomolja zelene
400 g gomolja zelene (približno 1/2 gomolja)
5 dcl l mleka
50 g masla
1 ščepec muškatnega oreščka
Sol
PRIPRAVAKorenčkov pire:
Korenje olupite in narežite na kolobarje. V kozici na stopljenem maslu prepražite sesekljano šalotko, nato pa še korenje. Dodajte nariban česen, po želji še malo timijana in zalijte z jušno osnovo ter kuhaj do mehkega. Vodo odlijte, a prihranite, nato pa dodajte še malo masla in zmiksajte v pire. Po potrebi dodajajte vodo, v kateri se je korenje kuhalo. Po okusu še posolite in popoprajte.
Grahov pire:
V kozici na stopljenem maslu zmehčajte sesekljano šalotko, nato pa dodajte grah in premešajte. Dodajte še nariban strok česna in zalijte z jušno osnovo ter kuhajte le nekaj minut. Vodo odlijte, a prihranite, nato pa dodajte še malo masla, po želji še svežo meto in zmiksajte v pire. Po potrebi dodajajte vodo, v kateri se je grah kuhal. Po okusu še posolite in popoprajte.
Pire iz gomolja zelene:
Kocke gomolja skuhajte v mleku. Ko se zmehča, vodo odlijte, a jo prihranite. Dodajte maslo, muškatni oreščke in sol in zmiksajte v pire. Po potrebi dodajte mleko, v katerem se je zelena kuhala.