Juha je čudovita kot predjed, tekočino pa lahko uporabite tudi za kuhanje, ki jo lahko tudi zamrznete!

Ker ta juha ni narejena z govedino oziroma katerim koli drugim mesom, je dosti bolj obstojna in se ne skisa hitro. Ko se je lotite kuhati, je vedno naredite več, nato pa uporabite pri kuhanju ali pa pojeste v večih rundah. Lahko jo tudi zamrznete in nato po potrebi odmrznete. Je prav tako dobra kot sveža!

Takole naredite – ko juho skuhate, je toliko kot je mislite pojesti z rezanci dajte na stran in v njej skuhajte rezance, ostalo pa ločeno ohladite na sobno temperaturo. Razdelite jo na porcije in shranite v hladilniku ali pa v skrinji. V hladilniku zdrži tudi en mesec, v zamrzovalniku pa še dlje. Juhe z rezanci ne priporočamo zamrzovati, ker bodo rezanci potem preveč razkuhani. Lahko pa v odmrznjeni juhi brez težav skuhate rezance.

Če potrebujete nekaj idej, kako jušno osnovo porabiti, pa izvolite:

Rezanci iz enega lonca z bučko, češnjevci in meto

Odličen čili con carne za mrzle dni

Kremna paradižnikova rižota s pečeno zelenjavo

Zelenjavna jota s kislim zeljem

Pappa al pomodoro: paradižnikova juha s kruhom

Piščanec z gobami in rumeno bučo v vinski omaki

Rižota z rumeno bučo in gobami

Preden pa si pogledate video, kako to magično juho pripraviti, pa še nekaj nasvetov za lažjo pripravo:

• Namesto koromača lahko uporabite gomolj zelene ali kolerabe.

• Namesto svežega paradižnika lahko uporabite žličko paradižnikovega koncentrata.

• Timijan ni obvezen, a doda k okusu juhe.

• Juho lahko precedite, ohladite in zamrznete.

• Juho lahko uporabite kot jušno osnovo za pripravo rižot, omak in podobno.

• Namesto bučke lahko uporabite tudi brokoli.

• Namesto s peteršiljem lahko juho pred serviranjem potresete tudi z drobnjakom.

• V juho dajte najprej eno žličko soli, nato pa jo po uri kuhanja poskusite in po potrebi dosolite.

• Dlje kot juho kuhate, bolj se bo okus skoncentriral – in prav zato ne potrebujete jušne kocke in je to čisto naravna zelenjavna juha.

Za še lažjo pripravo pa si poglejte še video priprave.

Pa dober tek!

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si

PRIPRAVA

SESTAVINE (za približno 4 osebe)

• 1 (rjava) čebula

• 5 korenjev (en za zakuho)

• 1 steblo zelene

• 1/2 koromača

• 2 žlici olja

• 1 lovorjev list

• 5 poprovih zrnc

• 1/2 paradižnika (ali 1 žlička paradižnikovega koncentrata)

• 2 vejici timijana

• 1 šopek svežega peteršilja (malo prihrani za okras)

• 2,5 l vode

• 2 žlički soli

• 3 gnezda jušnih rezancev

• 1 bučka

PRIPRAVA

Najprej očistite in narežite vso zelenjavo ter pripravite vse ostale sestavine.

V veliki kozici segrejte olje in na segretem prepražite čebulo, koromač, zeleno in korenje. Nato dodajte paradižnik, timijan, lovorjev list, poper in peteršilj ter zalijte z vodo. Dodajte še sol, premešajte in pokrijte, da juha zavre.

Nato kuhajte vsaj eno uro, da se zelenjava skuha. Dlje jo kuhate, bolj bo intenziven okus. Nato juho precedite. Lahko jo uporabite za pripravo drugih jedi, lahko pa jo obogatite z zakuho. Dodajte ji jušne rezanci in zelenjavo.

Korenje in bučko spiralizirajte ali naribajte. V juho stresite pripravljeno zelenjavo ter rezance in kuhajte približno 3 minute, da se rezanci skuhajo. Vmes premešajte, da se rezanci ne sprimejo skupaj.

Juho servirajte, potresite še z nekaj svežega peteršilja in postrezite.