Mariborski okrožni sodnik Danilo Obersnel je danes izpeljal še zadnje predobravnavno dejanje zoper trojico nekdanjih odgovornih oseb v gospodarskem sistemu Nadškofije Maribor. Potem ko sta krivdo prejšnji mesec zavrnila Andrej Mesarec, nekdanji lastnik in direktor cerkvenega »nabiralnika« Forš, in predsednik uprave Zvon Ena Holdinga Simon Zdolšek, je Obersnel na današnji narok povabil še soobtoženo Matejo Vidnar Stiplošek, nekdanjo članico uprave Zvona Ena.

Tomaž Bauman s specializiranega državnega tožilstva bi se v primeru priznanja krivde obeh očitanih ji kaznivih dejanj strinjal z izrekom največ triletne zaporne kazni, ki bi jo smela obtožena odslužiti z vikend zaporom. Ponujena kazen je kar leto dni daljša od tiste, ki jo je Bauman ponudil Zdolšku in Mesarcu. V besedo je vskočil Obersnel, obtoženo je opomnil še na premoženjskopravni zahtevek v višini 3.091.000 evrov, ki ga je vložila stečajna upraviteljica Forša Staška Mrak Jamnik. Obtožnica očita Mateji Vidnar Stiplošek, da je tolikšno korist pridobila Zvonu Ena s tem, ko je v sostorilstvu zagrešila dve zlorabi položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti.

Vidnar-Stiploškova ni sprejela ponudbe tožilstva. »Ne čutim se krive,« je utemeljila svojo odločitev. Njen zagovornik Bojan Starčič se je pridružil dokaznim predlogom obrambe, ki so jih na januarskem naroku vložili njegovi odvetniški kolegi. Zagovornik obtožene je še izpostavil odločitev višjega sodišča iz leta 2013, ki izpostavlja obveznost člana uprave, da mora ravnati v korist družbe, v kateri je zaposlen. »Obtožnica pa ji očita, da je ravnala v škodo družbe Forš,« je dodal odvetnik. Obtožnica se osredotoča na sporne kupoprodaje ničvrednih delnic dveh argentinskih podjetij iz leta 2009 in 2010, ki so pristale v stečajni masi Forša, dobiček pa naj bi iztržil Zvon Ena. Po prepričanju tožilstva sta bila Vidnar-Stiploškova in Simon Zdolšek dejanska poslovodja v omenjeni slamnati družbi, ki je imela sedež registriran v škofijskem dvorcu Betnava. Glavna obravnava pred tričlanskim senatom se začne 10. aprila.