Na decembrska druženja in praznovanja nas spominjajo le še novoletno drevesce, adventni venček na mizi in drugo praznično okrasje. Tako kot smo se poslovili od lanskega leta, se bo počasi treba posloviti tudi od vsega tega okrasja. Kdaj je pravi čas, je odvisno od vsakega posameznika. Nekateri vse pospravijo po svetih treh kraljih, drugi čakajo vse do svečenice v začetku februarja. Prav tako se najdejo tudi taki, ki se okrasja znebijo, ko za to najdejo čas in voljo.

Z drevescem popestrimo vrt

Če ste si med božičnimi prazniki omislili sveže drevesce, je najslabše, če to konča zavrženo v navadnem smetnjaku. Veje, ki jih odrežemo z vrtnimi škarjami, lahko uporabimo za zastirko, deblo pa uporabimo za kurjavo. Če nimamo peči, kamina, štedilnika na drva ali česa podobnega, kar za gretje potrebuje les, lahko drva podarimo nekomu, ki to možnost ima. Še vedno pa lahko drevesce enostavno razrežemo na manjše kose in jih odložimo v rjave zabojnike, namenjene biološkim odpadkom. Če smo izbrali drevesce v loncu, ga lahko posadimo na domači vrt. A preden se lotimo presajanja, lonec z iglavcem za nekaj dni prestavimo v hladen prostor, da se bo rastlina počasi privadila na zimske temperature. Ker zunanje temperature res niso prenizke, zato zemlja (le v redkih predelih) še ni zmrznjena, s presaditvijo ni treba čakati do spomladi. Izkopati moramo jamo, ki bo imela premer 60 centimetrov in bo globoka 50 centimetrov. Dno jame razrahljamo z lopato in vanjo položimo drevo skupaj z zemljo, ki jo obdaja, ter vse skupaj zasujemo z zemljo. Smreki najbolj ustrezajo rahlo peščena tla. Presajeno rastlino obilno zalivamo vsaj prvih nekaj tednov.

Z adventnim venčkom se spomnimo pokojnih

Podobno je z adventnim venčkom, ki navadno krasi družinsko mizo. Redki so, ki ga pospravijo ali zavržejo že konec adventa. Pa vendar lahko svež venček svoj namen do konca odsluži na grobu pokojnika. Dejstvo je, da zimski čas na pokopališče prinese več umirjenosti in lahko obiskovalca resnično prevzame občutek, da se na pokopališču čas ustavi. Morda je prav zdaj primeren čas, da, če tega še nismo storili, pospravimo pogorele sveče in jih odnesemo v zanje namenjene zabojnike. Enako ravnamo z ostanki cvetnih aranžmajev še iz časa vseh svetih, ki so izgubili svojo okrasno funkcijo. Če se da, to opravimo, preden zapade sneg, saj takrat pokopališča ne obiskujemo več tako pogosto. Tudi pisano plastično cvetje v zimskem času nekako ne sodi na grob.

Lahko pa tja, kot že rečeno, odnesemo družinski adventni venček, prav tako praznično namizno okrasje, ki ga po potrebi predelamo. Vsekakor z njega odstranimo dogorele adventne sveče, prav tako novoletno okrasje. To lahko nadomestimo z izbranim suhim cvetjem, morda posušenim cvetom artičoke, storžem ali dvema. V vazo brez vode lahko zataknemo nekaj vejic zimzelenega rastlinja, morda smrekovo vejo z novoletnega drevesca, in ustvarimo pravi zimski aranžma, ki bo zdržal zmrzal in vlago med vmesnimi otoplitvami.