Do božiča ni prav več veliko časa, pa vendar dovolj, da si lahko praznično vzdušje ustvarimo sami z doma narejenimi okraski in dekoracijo. Še nekaj dni imamo, da izdelamo praznične čestitke in jih pošljemo, z znamko in ne po elektronski pošti ali s kratkim mobilnim sporočilom. Priznajmo si, da je pisanje in hkrati prejemanje božično-novoletnih voščil del decembrskega prazničnega dogajanja, podobno kot peka prazničnih piškotov in nakupovanje daril.

Domiselne novoletne okraske, ki nam bodo krasili jelko, morda veje na praznični mizi, lahko izdelamo iz storžev, ki smo jih v bližnjem gozdu nabrali med kakšnim družinskim sprehodom. Za praznično okrasitev doma potrebujete le storže, zato se pred ustvarjanjem odpravite vsi družinski člani na dolg sprehod. Naberite čim več storžev in potem doma na toplem, morda ob skodelici zeliščnega čaja, ali še bolje ob vroči čokoladi, izmenjajte ideje o tem, kako se lotiti ustvarjanja domiselnih okraskov. Mi vam predlagamo, da šest manjših storžev zlepite skupaj z glavami, na sredino pa nalepite iz papirja narejeno belo snežinko.

Storže lahko z barvo v pršilu pobarvamo v različnih barvah in v istem odtenku dodamo dekorativni trak, s katerim pobarvani storž obesimo na vejo. Otroci lahko z vodenimi barvami pobarvajo storže z zeleno barvo in jih s pisanimi kamenčki okrasijo kot novoletno smrečico.

Lahko pa smo malo bolje organizirani in v specializirani trgovini kupimo majhne lesene kroglice ter nekaj barvnega filca. Kroglice uporabimo za glavo ter narišemo oči in usta. Iz barvnega filca izdelamo stožčasto kapo, majhne, prav tako iz filca narejen rokavičke pa z lepilom za les nalepimo na storž.

December je čas, ko doma zadiši po orehovi potici in piškotih. Orehove lupine lahko prav tako uporabimo za okraske, le previdni moramo biti, ko bomo iz njih jemali jedrca. Celo, nepoškodovano polovico orehove lupine lahko uporabimo za izdelavo jelenčka, ki bo krasil jelko ali okrasne veje. Morda lupinico uporabimo še za kak drug motiv.

Zagotovo se na podstrešju ali v kleti valjajo stare, prav nič ugledne plastične krogle. Z izvirno preobrazbo jim lahko vdahnemo novo življenje. Nanje lahko nalepimo bleščice, morda trak iz črnega filca ali pa lično pentljo, ki se bo barvno skladala z osnovno barvo krogle. Pobarvate jih lahko tudi s sprejem, morda z lakom za nohte, ki ste se ga naveličali. Morda vam je ostal fluorescentni lak, hit letošnjega poletja, ki bo poskrbel za to, da se bo krogla svetila tudi ponoči.

Lahko pa naredite dišeče smrečice, ki jih enostavno prilepite na trši papir in jih kot čestitko pošljete dragi osebi. Za izdelavo potrebujete cimetove palčke, med sprehodom po gozdu nabrane smrekove vejice, stare gumbe, lepilo in vrvico. Na cimetovo palčko nalepite tri smrekove vejice različnih dolžin (kot je videti smreka v naravi – vrh je ožji, dno pa širše) in del cimetove palčke pustite prost (deblo). Nato na konice vejic nalepite raznobarvne gumbe, ki bodo videti kot okraski na smreki, in dodate vrvico, s katero boste okrasek lahko obesili na novoletno smrečico. Lahko pa na leseno sladoledno palčko – ja, tudi pozimi jemo sladoled – nalepimo manjše lesene vejice različnih dolžin. Lepimo jih tako, da dobimo obliko smreke. Na palčke nalepimo še različne okraske.

Morda vaša dekoracija ne bo čisto taka, kot ste si jo zamislili, bo pa zagotovo unikatna in osebna. Zato – uživajte.