Praznično vzdušje na Bledu se je umaknilo delovnemu ritmu in bodičaste smreke v loncih, ki so krasile praznično okrašeno Jezersko promenado, so pred kratkim dobile nove lastnike. »Zanimanje zanje je bilo res veliko, saj je bilo vpisanih več kot devetdeset ljudi, ki so želeli drevesa odnesti domov, dreves pa je bilo le šestdeset, od tega jih bo petnajst po novem raslo v blejskih parkih,« je povedala predstavnica za odnose z javnostmi destinacije Bled Romana Purkart.

Na seznamu poleg domačinov tudi Celjani, Ljubljančani…

V nove zasebne domove je tako romalo 45 bodičastih smrek v loncih, ki so svoje »delo« na praznično okrašeni promenadi, kamor so prispele konec lanskega novembra, opravile. Vse, ki so želeli postati njihovi lastniki in jih posaditi na svojem vrtu ali v gozdu, so na Bledu ves lanski december pozivali, naj se vpišejo na poseben obrazec, ki so ga pripravili v hišici z informacijami na Jezerski promenadi.

»Na seznamu tistih, ki so želeli posvojiti drevo, so bili tudi prebivalci drugih krajev, na primer iz Ljubljane in celo iz Celja, a jih na dogodku, na katerem smo drevesa razdeljevali, žal ni bilo. Tako da bo večina dreves nov dom našla na Bledu in v okolici,« pravi Purkartova. Opozarja, da so dogodku, ki je bil zadnji v sklopu prazničnih prireditev na Bledu, dodali tudi dobrodelno noto, saj so zbirali prostovoljne prispevke. Lokalnemu odboru Rdečega križa bodo tako predali zbranih 415 evrov.

Nove lastnike dreves so opremili z navodili za sajenje in oskrbo

Medtem ko so se novi lastniki dreves veselili pridobitve, po besedah Purkartove tisti, ki so ostali praznih rok, niso bili preveč razočarani. Ker so drevesa razdeljevali po vrstnem redu vpisanih, se bodo prihodnje leto, ko bodo predvidoma za božično-novoletne praznike Jezersko promenado ponovno krasila drevesa v loncih, čim prej vpisali na seznam posvojiteljev. Na Bledu pa so s skrbnimi navodili za posaditev in poznejšo oskrbo »posvojencem« zagotovili še, da bodo v novih življenjskih okoljih dobro uspevali.

»Navodila bova z ženo dosledno upoštevala in drevo na naš velik vrt zasadila šele spomladi,« nam je zaupal eden od ponosnih novih lastnikov smreke z Jezerske promenade Boštjan Bak. »Zdaj imava na voljo dva meseca, da se odločiva, kam bova drevo posadila, zagotovo pa mu bova našla lepo in sončno lego, da bo dobro uspevalo,« razmišlja. Kot pravi, sta se z ženo na vabilo za posvojitev drevesa odzvala, ko sta izvedela, da bo prireditev, na kateri jih bodo razdeljevali, tudi dobrodelne narave. »Vesela sva, da sva dobila drevo in hkrati pomagala blejskim družinam, ki so se znašle v finančni stiski,« še dodaja Bak.

Za tista drevesa, ki jih bodo posadili v parke, pa bodo poskrbeli strokovnjaki, ki se bodo, kot so napovedali na Bledu, parkom v bližnji prihodnosti temeljiteje posvečali. »Parki ob Blejskem jezeru dobivajo novo podobo in tudi v prihodnje bomo s tem nadaljevali. Bled je bil nekoč sinonim za cvetoče parke, vendar med gospodarsko krizo za te namene ni bilo toliko denarja. Zdaj si prizadevamo, da bi parke ponovno ocvetličili in da bi jih obiskovalci obiskovali, občudovali in fotografirali,« nove načrte opisuje direktor Infrastrukture Bled Janez Resman.

Prav za ta namen so zaposlili strokovnega sodelavca za področje arboristike, ki skrbi za nove zasaditve in uvaja nove pristope. »V nekaj letih bo Bled zopet kraj, kamor bodo ljudje hodili gledat, kako naj bi bil videti park,« samozavestno napoveduje Resman.