Slovenske odbojkarice le še tekma loči od uvrstitve na letošnje evropsko prvenstvo. Po sobotni zmagi proti Islandiji jim lahko načrte prekrižajo le še Izraelke. Te po petih kvalifikacijskih tekmah v skupini A zasedajo tretje mesto in imajo tri točke manj od drugouvrščenih Slovenk, kar pomeni, da morajo za nastop na prvenstvu stare celine ugnati izbranke selektorja Alessandra Chiappinija brez izgubljenega niza. Čeprav bodo imele prednost domačega igrišča, bo njihova naloga vse prej kot lahka. Še toliko bolj, če upoštevamo, da se je prvi medsebojni obračun med reprezentancama lanskega avgusta v Mariboru končal s prepričljivo zmago Slovenije s 3:0.

»Po zmagi proti Islandiji smo vse misli takoj preusmerile na Izrael, saj teoretično še vedno nismo uvrščene na evropsko prvenstvo. Potrebna bo maksimalna osredotočenost. Treningi potekajo po načrtu, v Izrael pa potujemo, da končamo začeto in se uvrstimo na evropsko prvenstvo,« je optimistična slovenska sprejemalka Anita Sobočan. Enaindvajsetletna članica mariborskega Branika se je s soigralkami na gostovanje odpravila včeraj zjutraj, po prihodu v Raanano, kjer bodo tekmo tudi odigrale, so tudi že opravile prvi trening. Danes bodo imele na sporedu še enega, nato pa bodo zvečer poskušale doseči vsaj 38 točk oziroma osvojiti najmanj en niz, s katerim bi si zagotovile svoj drugi nastop na evropskem prvenstvu. Tega bodo sicer od 23. avgusta do 8. septembra gostile kar štiri države, to so Turčija, Poljska, Slovaška in Madžarska.

»Po zmagi nad Islandijo je ekipa zelo motivirana, da tudi v Izraelu odigra na najvišji možni ravni. Odnos igralk na treningu je zelo dober in vsa dekleta so bila zelo osredotočena na delo. Posvečali smo se taktiki in glede na prikazano smo zelo optimistični. Zadovoljni smo s tem, kar smo opravili do sedaj, in na gostovanje odhajamo po evropsko prvenstvo. Ekipa je osredotočena na ta cilj in vsi si želimo zmage,« je pred odhodom v Izrael zatrdil Alessandro Chiappini.