Moški finale je v Kanalu pričakovano postregel z obračunom med ACH Volleyjem in Calcitom, ki sta se za pokalno lovoriko pomerila že lani. Sinoči so bili s 3:0 (21, 19, 22 ) uspešnejši Ljubljančani, ki so naslov osvojili že enajstič. V finale so se uvrstili z zmago proti gostitelju zaključnega turnirja Salonitu, od katerega so bili boljši s 3:1 (23, 20, -21, 18), Kamničani pa so brez posebnih težav po uri in 22 minutah igre ugnali Črnuče s 3:0 (22, 19, 18). Oba finalista sta si v letošnji sezoni stala nasproti konec oktobra, ko sta se srečala v prvenstvu, zanesljive zmage brez izgubljenega niza pa se je tedaj razveselil ACH Volley.

Tudi sinoči je petnajstkratni slovenski prvak veljal za izrazitega favorita za zmago, čeprav v dvoboj ni krenil prepričljivo. Calcit je imel večji del niza pobudo, a nato vidno popustil in storil štiri zaporedne napake. ACH Volley je posledično zbežal in imel pred prvo zaključno žogo pet točk prednosti, niz pa naposled dobil s 25:21.

Kamničani so bili tudi v naslednjem nizu povsem enakovreden, če ne celo boljši tekmec na igrišču. Nadzorovali so igro, imeli vse v svojih rokah, a kot v uvodnem nizu znova začeli delati napake. ACH Volley je na krilih razpoloženega sprejemalca Jorija Manthe dosegel šest zaporednih točk in niz dobil po asu kapetana Matije Pleška.

Tretji niz je bil zadnji, čeprav je bila igra Ljubljančanov daleč od idealne. Po prepričljivem začetku, ko so vodili že z 10:6, jim je popustila zbranost in so izgubili zalet. Pobuda je pripadla Calcitu, a tudi ta je igral v valovih. Na koncu je pretehtala individualna kvaliteta. Ta je bila na strani kluba iz Ljubljane, ki je še enkrat dobil set in pokal osvojil še tretjič zapovrstjo.

»Zame je velika čast, da lovoriko osvojim v domači dvorani. Upam, da ne bo zadnja. Odigrali smo borbeno, le malo preveč napak smo storili, zato tekma ni bila najbolj gledljiva,« je igro ACH Volleyja za Sport Klub ocenil njegov libero Jani Kovačič.

Kamničanke prekinile prevlado Mariborčank

Če se ni izšlo odbojkarjem Calcita, je bila zato uspešnejša njihova ženska ekipa. Tej so na drugi strani mreže še osmič v zadnjih devetih sezonah slovenskega pokala stale aktualne državne prvakinje iz Maribora, ki so to lovoriko osvojile zadnja štiri leta. Tokrat so Štajerke ostale praznih rok, saj so v izenačeni tekmi dobile le prvi niz, v naslednjih treh pa so bile boljše Kamničanke, ki so z izidom 3:1 (-19, 25, 25, 25) prišle do svojega prvega pokalnega naslova po sezoni 2013/2014, skupno pa že tretjega.

Prvi niz ni dal slutiti tako izenačene tekme, saj so igralke Branika kmalu pobegnile za štiri točke, v zaključku pa unovčile slab sprejem nasprotnic in si priigrale kar šest zaključnih žog. Izkoristile so že prvo in povedle z 1:0 v nizih.

Bolj zanimiv je bil drugi niz. Ta je bil poln zasukov, bolje pa so ga začele Kamničanke. S serijo šestih zaporednih točk so prišle do visoke prednosti (10:3), zato je že kazalo, da bodo brez težav poravnale izid v setih. A tekmice se niso predale in v naslednjih minutah ne le izenačile, temveč v končnico vstopile s prednostjo treh točk (19:16). Čeprav je ta do 22. točke skopnela, so si Mariborčanke prve priigrale zaključno žogo, ki pa je niso izkoristile. Ponujeno darilo je Calcit izkoristil in izenačil na 1:1 v nizih.

V tretjem setu se je ponovila zgodba iz drugega. Znova so bile namreč prepričljivejše Kamničanke, ki so vodile tudi za štiri točke, a »bankirkam« jim ni uspelo ubežati. Te so jih vseskozi lovile in jih ob drugem tehničnem odmoru tudi ulovile. V nadaljevanju je bil izid poravnan kar devetkrat, bolj zbrane pa so bile odbojkarice Calcita.

Tudi četrti niz je bil podoben preteklima dvema. Pobudo je imel Calcit, še enkrat pa je odločala končnica. Čeprav je imel Branik v svojih vrstah izjemno Izo Mlakar, ki je dosegla kar 24 točk, se porazu ni izognil. Tega jim je zadala Katja Mihalinec, ki je za veliko slavje svoje ekipe izkoristila drugo zaključno žogo.

»Še enkrat se je pokazalo, da je odbojka ekipni šport. Pa tu ne mislim samo na tistih šest oziroma sedem, ki so na igrišču, ampak tudi na tiste, ki so zunaj njega. Uspelo nam je, da smo si pozitivno energijo delili med sabo, in to je tisto, kar dekletom ves čas govorim. Mislim, da je bil ključen drugi niz, ko smo prelomili tekmo,« je bil zadovoljen trener Calcita Volleyja Gregor Rozman.