Tri dni po zagrebškem slalomskem spektaklu bo v Flachauu nova tekma svetovnega pokala za alpske smučarke, ki v ženskem slalomskem svetu velja za najprestižnejšo. Najvišji je denarni sklad, smučarke pa se za zmago borijo v rojstnem kraju avstrijske smučarske legende Hermanna Maierja, po katerem se imenuje tudi proga svetovnega pokala. Kot na vseh drugih slalomskih preizkušnjah bo favoritinja za zmago le ena. Mikaela Shiffrin bo naskakovala že osmo zaporedno zmago na klasičnih slalomih. Zmagoviti niz je začela lanskega marca v Ofterschwangu, nadaljevala na finalu v Areju, v tej sezoni pa je bila prva v Leviju, Killingtonu, Courchevelu, Semmeringu in Zagrebu.

Čestitke Marlies Raich

Kljub izjemni bilanci Mikaele Shiffrin si Američanka na slalomskih preizkušnjah ne sme privoščiti odstopa. Njena največja tekmica Petra Vlhova za njo zaostaja le 100 točk, kolikor jih prejme zmagovalka, saj je bila na vseh slalomih druga, na paralelni preizkušnji v Oslu pa je bila v finalu celo boljša. Napredek Vlhove, ki je v tej sezoni dosegla tudi prvo veleslalomsko zmago v karieri, žene Shiffrinovo k maksimalni osredotočenosti, saj se zaveda, da je tekmica lačna dokazovanja.

Mikaela Shiffrin je lani na nočni preizkušnji na avstrijskem Salzburškem dosegla 41. zmago v svetovnem pokalu ter pri dopolnjenih 22 letih za eno prehitela Šveda Ingemarja Stenmarka. Letos je pripotovala v Flachauu z 52 zmagami. Na novinarskih konferencah Američanka večkrat odgovarja, ali ima v mislih rekordni zbir točk svetovnega pokala, ki ga z 2414 točkami od sezone 2012/13 drži Tina Maze. »Če bom presegla rekord Tine Maze, bo super. Verjemite pa mi, da se z njim ne obremenjujem. Osredotočam se na vsako preizkušnjo posebej, saj imam hudo konkurenco. Na koncu sezone bomo videli, kako uspešna sem bila,« odgovarja Mikaela Shiffrin, ki ji je zadnji dan starega leta čestitala tudi Marlies Raich (nekdaj Schild). Najuspešnejša avstrijska slalomistka ji je namreč napisala pismo, v katerem se je priklonila njenim uspehom ter jo opomnila, da ima pred seboj še veliko let, v katerih bo lahko postavljala mejnike alpskega smučanja.

Slovenke smučajo, ne napadajo

Za slovensko reprezentanco januarski slalomski vrhunec prihaja ob nepravem času. Pred tremi dnevi v Zagrebu je bil ekipni uspeh s točkovnega stališča ničeln. Alpske smučarke, ki jih vodi Denis Šteharnik, kažejo blede predstave. Najbolj bode v oči dejstvo, da ne napadajo proge, temveč po njej smučajo, s čimer se večkrat niti ne uvrstijo med najboljših 30. To predvsem velja za Ano Bucik in Marušo Ferk, ki sta v primerjavi z mladim valom alpskih smučark na smučeh videti precej okorni. Dodatna težava v slovenski reprezentanci je, da sredi sezone ni v najboljši formi Meta Hrovat, ki bi z uspehi lahko reševala tehnični del slovenske reprezentance. Poškodba gležnja in poseg med sezono sta Kranjskogorčanko oddaljila od želenih mest.

Trener tehničnih disciplin Denis Šteharnik je po novem neuspehu v Zagrebu prevzel krivdo za slabe rezultate. Spomnil je, da imajo tekmovalke v reprezentanci pogoje, kakršne si lahko le želijo, saj jih lahko na vsakem koraku spremljajo najbližji podporniki. Kot kaže, bo udobja v prihodnosti manj, saj se bodo odločili za ukrepe. »Reprezentanca je v zadnjem obdobju zelo obremenjena, morda celo najbolj doslej. Znašli smo se v težkem položaju. Dvigniti moramo glave ter se maksimalno pripraviti na naslednje preizkušnje. Za tekmo v Flachauu bomo zmanjšali rezultatska pričakovanja ter se zadovoljili z uvrstitvami med 15. in 20. mestom. Če nam bo to uspelo, si bomo zagotovili izhodišče, s katerim bomo napadli na preostalih tekmah,« pravi Šteharnik.

Po Flachauu bo sledil slalomski premor, ki bo trajal vse do Maribora, kjer bosta zadnji januarski in prvi februarski dan generalki v tehničnih disciplinah pred odhodom na svetovno prvenstvo v Are. Vmes bosta sicer še dva veleslaloma, in sicer na Plan de Coronesu in v Garmisch-Partenkirchnu. »Krajši slalomski tekmovalni premor nam bo prišel prav. Smučarke bomo poslali na kakšno tekmo nižjega ranga, da si bodo lahko pridobile samozavest. Sezone še zdaleč ni konec,« opozarja Šteharnik, ki bo skušal reprezentanco pripraviti, da se bo v dobri luči predstavila za Zlati lisici in februarskem svetovnem prvenstvu v Areju.