Američanka Mikaela Shiffrin in Avstrijec Marcel Hirscher sta v velikem slogu pokorila konkurenco na dvodnevnem slalomskem spektaklu na Sljemenu nad Zagrebom. Slovenski tekmovalci so pogoreli, saj tako v moški kot ženski konkurenci nihče ni osvojil točke svetovnega pokala.

Denis Šteharnik bi znižal cilje

Izjemna Mikaela Shiffrin je še četrtič v karieri postala snežna kraljica, s čimer je izenačila dosedanji rekord Marlies Schild. Krono za zmago in rdeč kraljevski plač je Shiffrinovi na odru za zmagovalke nadel zagrebški župan Milan Bandić, hrvaški komentatorji pa so zapisali, da je na Sljemenu plesala kot Janica Kostelić v najboljših časih. Na sobotni preizkušnji je prvo zasledovalko, Slovakinjo Petro Vlhovo, prehitela za debelo sekundo. Na zadnjih petih tekmah v Zagrebu je premoč Shiffrinove pred dvema letoma prekinila le Veronika Velez Zuzulova. »Nisem se zlomila pod pritiskom. To je že moja četrta krona za zmago na Sljemenu. Lepa trofeja, zame ena od najdražjih. Doma jih imam shranjene na vidnem mestu,« je povedala Mikaela Shiffrin, ki je v letošnji zimi dobila že šesto slalomsko preizkušnjo. V svetovnem pokalu je doslej zbrala 52 zmag, od tega 37 v slalomu. Očitno bo ravno v tej tehnični disciplini kmalu prehitela legendarnega Ingemarja Stenmarka, ki je na svoji športni poti zbral 40 slalomskih zmag.

Slovenske alpske smučarke so bile na Sljemenu nekonkurenčne. Najbližje uvrstitvi v finale je bila Neja Dvornik, ki je zasedla 32. mesto, Meta Hrovat pa je v prvi vožnji obležala v snegu in pokvarila vrnitev na bele strmine po enomesečni odsotnosti zaradi poškodbe gležnja. »Dekleta so psihično zelo obremenjena. Morda celo najbolj doslej v karierah. Treba je dvigniti glave in mogoče malce znižati cilje. Sezone še ni konec. Na naslednjih štirih slalomskih tekmah lahko še kaj naredimo. Tekmovalke bomo razbremenili tako, da jih bomo poslali na tekme nižjega ranga, s čimer jim bomo poskusili vrniti samozavest,« je dejal glavni trener Denis Šteharnik.

Štefan Hadalin ne najde odgovora

Avstrijski zvezdnik Marcel Hirscher je na desetem slalomu na Sljemenu zmagal že petič. V zgodovini sta na istem prizorišču petkrat slavila le Ingemark Stenmark in Alberto Tomba. Hirscher se je po novem slavju v Zagrebu že 130. povzpel na stopničke v svetovnem pokalu. Na Sljemenu je za sekundo ugnal Alexisa Pinturaulta, vodilni po prvi vožnji Marco Schwarz pa pod pritiskom ni zmogel do cilja. »Ni bilo preprosto zmagati, a na koncu dneva sem lahko zelo zadovoljen. Veliko truda sem vložil v obe vožnji. Občinstvo je bilo izjemno. V Zagrebu so pogoji za nastop vedno odlični,« je razložil vodilni v svetovnem pokalu Marcel Hirscher.

Domače navijače so navdušili nastopi hrvaških smučarjev. Prvič v zgodovini se je zgodilo, da je imela južna soseda kar tri predstavnike v finalu, ki so vpisali najboljše dosežke v karierah. Istok Rodeš je na koncu pristal na visokem sedmem mestu. »Naša ekipa lahko naredi zelo veliko. Vsaj še deset let smučanja na najvišji ravni je pred nami. Trije Hrvati v finalu? Ne morete si predstavljati, kaj to pomeni za hrvaško smučanje. Verjetno si ljudje sploh ne morejo predstavljati, da nam je uspelo nemogoče. Imamo močno slalomsko ekipo, dosežki na Sljemenu pa so velika motivacija za prihodnje izzive,« je povedal Istok Rodeš.

V slovenskem taboru so prizorišče sedme slalomske tekme v tej sezoni zapustili sklonjenih glav. Žan Kranjec je z visoko startno številko odstopil, Štefan Hadalin pa je bil na 39. mestu močno oddaljen od druge vožnje. Za Hadalina je po Madonni di Campiglio to že druga tekma zapovrstjo, na kateri se ni uvrstil med najboljšo trideseterico. »Slabo. Ne vem. Nimam odgovora. Na progi sem se počutil slabo. Nimam izgovorov, bil sem slab,« je bil v pogovoru za STA razočaran Štefan Hadalin.