Bad Gastein na Salzburškem bo že 19. leto zapored gostil najboljše deskarje in deskarice, ki se bodo prvič v letošnji sezoni svetovnega pokala – po dveh paralelnih veleslalomih – pomerili še v paralelnem slalomu. Na posamični tekmi na progi Bucheben bo nastopila tudi slovenska peterica (Mastnak, Marguč, Košir, Ikovic, Kotnikova), na ekipni pa Mastnak in Kotnikova. Medtem ko nastop četverice v Avstriji sploh ni bil vprašljiv, se je Košir zanj odločil tik pred zdajci.

Tržičan je edini aktivni deskar, ki je v posamični konkurenci na nočnem spektaklu naproti mestnih term doslej zmagal dvakrat (2013 in 2015), poleg njega ima dve posamični zmagi v Bad Gasteinu tudi Dejan Košir, posamično in ekipno pa domačin Benjamin Karl. »Bad Gastein imam v zelo dobrem spominu, saj sem tam poleg dveh zmag dosegel še nekaj vrhunskih rezultatov. A v zadnjih letih tam nisem startal, saj sem pred tem po vsaki tekmi čutil močne posledice in imel težave. Proga je po navadi slabo pripravljena, razmere znajo biti katastrofalne in to pomeni veliko tveganje. Toda upam, da bo tokrat drugače ter da bom odpeljal brez napak in taktično zrelo. Na kratki progi bo pomembno za vrhunski dosežek najti pravo linijo in ujeti pravi ritem,« pravi Žan Košir, ki bo v tem mesecu nastopil samo še na veleslalomu na Rogli (19. januar), slalom v Moskvi namerava izpustiti, njegov glavni cilj v tej sezoni pa je svetovno prvenstvo februarja v ameriškem Park Cityju.

Tim Mastnak je svetovni pokal začel z zmago na paralelnem veleslalomu v Carezzi, po 11. mestu v Cortini pa je izgubil rumeno majico vodilnega v skupnem seštevku. Celjan, ki je po duši veleslalomist, je v zadnjem času več treninga namenil tudi slalomu, v katerem doslej še ni dosegel vidnejših uspehov. »Mislim, da sem zdaj precej napredoval tudi v slalomu. A zavedam se, da ne bo nikoli na enaki ravni kot veleslalom. Teren v Bad Gasteinu je zahteven in mi ne ustreza najbolj, proga je precej divja, osnovni cilj pa je izboljšati 11. mesto iz Winterberga, kar je moja najboljša slalomska uvrstitev,« napoveduje Tim Mastnak, ki želi izkoristiti dobro štartno številko, potihoma pa upa, da bo spet oblekel rumeno majico in v njej nastopil na Rogli.

Rok Marguč, ki je v Bad Gasteinu nastopil že 13-krat (najboljša uvrstitev tretje mesto leta 2008), se zaveda, da je zelo hiter, a pravi, da to na tem prizorišču, ki je rodeo in loterija, pogosto ne pomeni nič. Veliko razlogov za optimizem ima Gloria Kotnik (zaradi domnevno žaljivega odnosa s strani SZS še vedno ni podpisala pogodbe o sodelovanju), ki je na prejšnji tekmi v veleslalomu v Cortini osvojila četrto mesto: »To je lep dosežek, še posebno po bolezni (izgorelost, op. p.), ki me je doletela v pomembnem delu pripravljalne sezone. Kljub zdravstvenim težavam sem hitro spet prišla v stik z najboljšimi, na začetku sezone pa sem dosegla boljše rezultate kot v uvodu lanske. A imam dovolj četrtih mest, prej ali slej bo tudi čas za prve posamične stopničke v svetovnem pokalu.«