Slovenski deskar na snegu Tim Mastnak je sezono svetovnega pokala v paralelnem veleslalomu odprl z zmago. V italijanski Carezzi je bil boljši od konkurence, v finalu je za svojo drugo zmago v karieri z naskokom premagal Avstrijca Benjamina Karla.

Sedemindvajsetletni Celjan Mastnak je na progi Pra di Tori do finala v osmini finala najprej premagal Kanadčana Darrena Gardnerja, nato je bil hitrejši od Italijana Aarona Marcha in v polfinalu še od Avstrijca Sebastiana Kislingerja. V finalu se ni ustrašil izkušenega Karla, 15-kratnega zmagovalca tekem za svetovni pokal, in v cilj prišel s 73 stotinkami sekunde prednosti. »Perfekten start sezone, ne bi moglo biti bolje,« je s prvimi besedami v ciljnem prostoru svojo drugo zmago v karieri opisal Tim Mastnak. Prvič je v svetovnem pokalu slavil marca letos v Scuolu. In dodal: »Bilo je zahtevno, mogoče ni tako izgledalo. Res sem vesel, da sem sezono začel tam, kjer sem končal prejšnjo. Trdo sem delal celo poletje in jesen. Gotovo bo zdaj lažje. Videl sem, kam sodim že na prvi tekmi. Se že veselim naslednjih.«

Od Slovencev sta se v izločilne boje kvalificirala še Žan Košir in Rok Marguč. Slednji je obtičal v osmini finala proti Italijanu Ronaldu Fischnallerju. Slovenski deskar je sicer začel bolje, a nato zapravil prednost v spodnjem delu proge. Košir je v osmini finala premagal Francoza Sylvaina Doufurja, nato se mu je četrtfinalna vožnja proti Avstrijcu Andreasu Prommeggerju zalomila. Po seriji manjših napak se je po polovici proge znašel zadaj, v veliki želji nadoknaditi zaostanek pa je nato izgubil ravnotežje in dokončno odstopil. Košir je na koncu končal kot šesti, Marguč kot 12.

Nobenih težav pa v izločilnih bojih ni imel Mastnak. Iz vožnje v vožnjo je bil bolj suveren, v polfinalu mu je uspela skoraj popolna vožnja, s katero je Kislingerja prehitel za 72 stotink sekunde. Drugi polfinale je bil precej bolj tesen, saj je Karl le za stotinko sekunde ugnal rojaka Prommeggerja. Ta je nato v malem finalu klonil proti Kislingerju.

V ženski konkurenci je slavila domačinka Nadya Ochner, ki je v finalu presenetljivo premagala olimpijsko prvakinjo Ester Ledecko. Edina Slovenka v ženski konkurenci Gloria Kotnik je le za las zgrešila uvrstitev v izločilne boje, na koncu je zasedla 17. mesto.

Deskarje nova tekma čaka že čez dneva dni v Cortini d'Ampezzo. Na njej bo Mastnak nastopil v majici vodilnega v skupnem seštevku.