Najboljši slovenski teniški igralci so zadnje dneve lanskega koledarskega leta in prve letošnjega preizkusili formo na močnih mednarodnih turnirjih. Ti v večini potekajo v Aziji, Avstraliji, Tasmaniji in na Novi Zelandiji. Rezultatska bilanca je zelo slaba, saj so Slovenci doživljali poraze tako proti boljšim kot slabše uvrščenim igralcem na svetovni lestvici. Več uspeha so imele slovenske igralke med dvojicami, kjer so dosegle nekaj zmag, a se niso uvrstile v zaključne dvoboje.

Aljaž Bedene je bil prvi nosilec kvalifikacij na turnirju v Sydneyju, a je nastope končal že v prvem krogu. Ljubljančan ni izkoristil dveh zaključnih žogic v tretjem nizu proti Špancu Guillermu Garcii Lopezu. Bedene je imel številne priložnosti za zmago, a je bil proti izkušenemu Špancu slabši v odločilnih trenutkih. Najboljši slovenski igralec je slabo začel novo sezono, saj je v Brisbanu proti naturaliziranemu Kanadčanu Milošu Raoniću osvojil le tri igre in v zgolj 47 minutah doživel poraz z 0:6, 3:6.

Polona Hercog je prejšnji teden novo sezono začela s porazom proti 32-letni Tajvanki Su Wei Hsieh. Osemindvajseta igralka sveta je bila v Aucklandu boljša s 6:2, 6:3. Na Novi Zelandiji je v prvem krogu izgubila tudi Tamara Zidanšek, ki jo je s 6:2, 7:6 (3) premagala Rusinja Viktorija Kuzmova. Zidanškova je bila neuspešna tudi ta konec tedna v kvalifikacijah Sydneyja, kjer je morala v prvem krogu priznati premoč 33. igralki sveta, Belorusinji Aliksandri Sasnović, ki je bila boljša s 6:4, 6:1.

Dalila Jakupović je novo sezono med posameznicami začela s porazom v Shenzenu, kjer je morala v prvem krogu s 3:6, 4:6 priznati premoč Rusinji Ekaterini Aleksandrovi. V paru z Irino Horomačevo je bila uspešnejša med dvojicami. Slovensko-ruski par je bil s 6:4, 2:6, 10:4 boljši od Kitajk Xinyu Jiang in Quiahui Tang, v drugem pa sta s 4:6, 2:6 izgubili s Čehinjo Renato Voracovo in Kitajko Ying Ying Duan. Jakupovićeva bo jutri igrala na turnirju v Hobartu, kjer jo v prvem krogu čaka težka ovira. Pomerila se bo namreč proti Belgijki Kirsten Flipkens, 47. igralki sveta. Jutri bo kvalifikacijske nastope za prvi letošnji turnir največje četverice v Melbournu začela tudi Kaja Juvan. Ljubljančanka se bo pomerila proti Belgijki Yannini Wickmayer, 126. igralki svetovne lestvice.

Andreja Klepač je v Brisbanu med dvojicami nastopila z Lucie Hradecko. Slovensko-češka naveza je bila v 1. krogu s 6:4, 6:2 boljša od Samanthe Stosur in Elise Mertens, v četrtfinalu pa je morala s 3:6, 2:6 priznati premoč Čehinjama Barbori Krejčikovi in Katerini Siniakovi. V Brisbanu je nastopila tudi Katarina Srebotnik, ki je tokrat igrala skupaj z Američanko Raquel Atawo. V prvem krogu sta morali s 4:6, 6:4, 5:10 priznati premoč Kanadčanki Gabrieli Dabrowski in Kitajki Yifan Xu.

Roger Federer in Belinda Benčić sta Švici priigrala drugo zaporedno zmago v Hopmanovem pokalu. Odmevno turnirsko zmago je dosegel Roberto Bautista Agut. Španec je bil v Dohi v polfinalu boljši od Srba Novaka Đokovića, v finalu pa še od Čeha Thomasa Berdycha.