Kateri telefon je bil najboljši? Odgovor na to vprašanje smo razdelili v nekaj kategorij, ki smo si jih sposodili pri znanem tehnološkem youtuberju Marquesu Brownleeju. Spodnje naprave so izbrane na podlagi različnih lestvic in lastnih vtisov.

Najboljši velik telefon

Sem lahko načeloma uvrstimo tri modele: apple iphone XS max, samsung galaxy note 9 in huawei mate 20 pro. Vsi imajo zaslon velik okoli 6,4 palca in se s tem uvrščajo med najbolj delovno usmerjene naprave. Omenjeni modeli na različnih lestvicah tudi samostojno zasedajo prva mesta. Predstavljajo namreč vrh ponudbe svojih podjetij in zato ne skoparijo s tehnološko izpopolnjenostjo. Ker pa je samsung note 9 opremljen z najboljšim zaslonom na telefonih ta hip in ima še priloženo pisalo, ki še dodatno omogoča izkoristek velikega zaslona, se nam zdi primerno, da mu v naši kategoriji nadenemo zmagovalno titulo.

Najboljši kompakten telefon

Doba malih in kompaktnih telefonov, kot smo jih poznali nekoč, je minila. Ko zdaj govorimo o kompaktnih primerkih, imamo v mislih telefone s premerom zaslona tam nekje okrog 5,5 palca – to pa so dimenzije, ki so nekoč opisovale precej velike naprave. V tej kategoriji sta lani izstopala Googlov pixel 3 in Applov iphone XS. Oba sta odlična telefona v nekoliko bolj praktičnih dimenzijah. Kateri je boljši, bo v tem primeru odvisno od odločitve uporabnika, ali si želi operacijski sistem android ali Applov ios.

Najboljša kamera na telefonu

Ta kategorija je še najbolj pereča, saj med uporabniki hitro pride do nesoglasij, kateri telefon zajema boljše fotografije. Ponovno, veliko je namreč odvisno od osebnih preferenc. V tehnoloških krogih sicer prednjači mnenje, da si najprestižnejši naziv zaslužita Googlova pixel 3 in pixel 3 XL. Telefona vztrajata z eno glavno lečo, ki je ob podpori napredne programske opreme dovolj, da telefon zajema najbolj všečne in reprezentativne posnetke. Res je tudi, da ko govorimo o fotografijah in videoposnetkih, nikakor ne moremo mimo iphonov XS is XS max, pa Huaweijevih P20 pro, mate 20 pro in Samsungovih modelov galaxy S9 in note 9. Torej, možnosti za dobre fotografije ponujajo praktično vsi glavni igralci na trgu.

Telefon z najboljšo baterijo

Letošnji prvak na tem področju je mate 20 pro. Njegova 4200 miliamper urna baterija prekaša večino konkurenčnih paradnih konjev. Telefon z enim polnjenjem brez težav uporabljamo dva dni oziroma poln dan z največjimi obremenitvami. Telefon hkrati ponuja še izjemno hitro polnjenje s priloženim 40-vatnim polnilcem, kot tudi brezžično polnjenje ter še obratno polnjenje, s čimer lahko polnimo druge naprave.

Najboljši videz

O izvirnem videzu v lanskem letu v večini primerov težko govorimo. Večina proizvajalcev je posvojila velike zaslone z zgornjo zarezo, česar se je vzdržal le Samsung. Vendar v 2018 smo vseeno videli nekaj izstopajočih primerov, ki so ponudili nekaj novega, drugačnega. Lep primer tega sta modela xiaomi mi mix3 in oppo find x. Prednjo kamero sta namreč skrila v ohišje in tako omogočila, da zaslon prekriva celotno prednjo stran. Kamera se namreč ob vklopu mehansko dvigne iz zgornjega dela telefona. Ta pristop spominja na stare drsne telefone.

Najboljši poceni telefon

Leta 2018 se je med poceni telefoni največ govorilo o Xiaomijevem pocophonu F1. Telefon, ki stane okrog 330 evrov, ima namreč veliko vgrajenih komponent, ki sodijo v najdražji razred mobilnih telefonov. Izjemno hiter procesor, 6 gigabajtov pomnilnika in solidno kamero. Telefon je sicer namenjen primarno za azijske trge, čemur je primerna tudi cena. Tu lahko omenimo še nokio 7 plus, ki za približno 400 evrov prav tako ponuja odličen paket.

Najboljši nakup leta

Telefon, ki v ničemer posebej ne blesti, a je hkrati dober na čisto vseh področjih, in to celo za razumno ceno, je kitajski oneplus 6T. Za približno 550 evrov, kolikor znaša njegova cena, uporabnik dobi odličen 6,4-palčni amoled zaslon, zmogljivo drobovje s procesorjem in delovnim spominom, zmogljivo baterijo, dvojno glavno kamero in dovršen videz. Telefon po delovanju z lahkoto tekmuje z najdražjimi modeli, za katere je danes treba odšteti še enkrat toliko.