Ko je Atletico Madrid leta 2017 zapustil stadion Vicente Calderon in se preselil na Wanda Metropolitano, je bila ena od bojazni kluba, da njihovi navijači na novozgrajenem športnem objektu ne bodo zmogli pričarati peklenskega vzdušja, po katerem so sloveli na zdaj že porušenem kultnem objektu. Skrb je bila odveč, saj se Madridčani s sedmimi zmagami in dvema remijema lahko pohvalijo z najboljšim domačim izkupičkom v španskem prvenstvu. Kljub temu gledajo na razpredelnici v hrbet vodilni Barceloni, za kar so krive slabe predstave na gostovanjih. Na osmih obiskih pri tekmecih so igralci trenerja Diega Simeoneja zmagali le dvakrat – dosežek, ki ga bodo morali na jutrišnjem dvoboju proti Sevilli popraviti, če želijo ohraniti priključek z aktualnim španskim prvakom.

»Zavedamo se, da če želimo ostati v boju za naslov prvaka, moramo zmagovati tudi v gosteh. Ostati moramo močni doma in nabirati točke na gostovanjih,« meni Diego Godin. Kapetan Atletica je s soigralci v gosteh nazadnje zmagal 15. decembra v Valladolidu, kar so bile sploh prve tri točke njegovega kluba na tujem po kar treh mesecih.

Zaostanek Atletica za Katalonci po 17 odigranih krogih sicer znaša tri točke, medtem ko je tretjeuvrščena Sevilla osvojila dve manj, zaradi česar bo medsebojna tekma enako pomembna tako za goste kot gostitelje. Ti imajo za zdaj za sabo najboljšo sezono v zadnjih 12 letih. Tedaj so osvojili svoj drugi naslov v evropski ligi, v prvenstvu pa za prvakom Realom iz Madrida in podprvakom Barcelono zaostali le za pet točk. Dobra forma andaluzijsko moštvo navdaja z upanjem, da bodo izboljšali slabo statistiko, ki jo imajo proti Atleticu. Ta jih je na zadnjih 15 tekmah v španskem prvenstvu premagal kar osemkrat, šestkrat pa sta se ekipi razšli z neodločenim izidom.

V španskih medijih o derbiju sicer pišejo kot o dvoboju drugega najboljšega napada in najboljše obrambe v ligi. Napadalno uspešnejša od Seville je namreč le Barcelona, za kar ima zasluge tudi Francoz Wissam Ben Yedder. Napadalec je v lanskem koledarskem letu zabil 22 golov, kar je pri Sevilli nazadnje uspelo Frédericu Kanouteju pred desetimi leti. Manjše presenečenje po drugi strani predstavlja dobra obramba Atletica. Ta je bila od prihoda Simeoneja na klop vselej granitna in nič drugače ni letos, saj je bil njihov vratar Jan Oblak doslej premagan le dvanajstkrat. Tako ne čudi, da ga je francoski športni dnevnik L'Equipe ta teden uvrstil v najboljšo enajsterico minulega leta. Obenem je slovenski reprezentant na dobri poti, da še četrtič zapored osvoji tudi nagrado zamora za najboljšega vratarja španskega prvenstva. S tem bi se izenačil z Juanom Acuño in Santiagom Canizaresom ter zaostajal le še za Victorjem Valdesom in Antonijem Ramalletsom, ki sta nagrado prejela po petkrat.