Tako kot lani, le da takrat po oktobrskem terminu, bo tudi letos takoj po reprezentančnem premoru, tokrat novembrskem, v španskem prvenstvu na sporedu »drugi« derbi med kluboma iz Madrida in Barcelone. »Drugi« v tako rekoč vseh pogledih, a zato predvsem v zadnjih letih nič manj zanimiv. Tudi v tej sezoni ne, saj Atletico Madrid za vodilno Barcelono po 12 krogih zaostaja za vsega točko, kar pomeni, da bi lahko že danes zvečer dobili novo vodilno moštvo. Pri čemer ne gre spregledati, da imata enako število točk kot Atletico tudi Sevilla in Alaves.

Na reprezentančni odmor so lahko sicer boljše volje odšli nogometaši Atletica, ki so na zadnjih dveh tekmah, v ligi prvakov proti Dortmundu in v domačem prvenstvu proti Athleticu Bilbau, zmagali, medtem ko je Barcelona vknjižila remi proti Interju in poraz proti Betisu, s katerim je prekinila niz treh zaporednih prvenstvenih zmag. Sicer pa bo dvoboj teh dveh moštev kot vselej v zadnjih letih tudi boj dveh nogometnih filozofij, Atleticove, pri kateri se vse začne pri trdni obrambi, in Barcelonine, pri kateri je ravno obratno.

S kar 34 goli na 12 tekmah, s čimer so dosegli 10 golov več od drugega najučinkovitejšega moštva Seville, je tako Barcelonin napad tudi v tej sezoni, kot že v zadnjih treh, najboljši v ligi, je pa ob tem tokrat (precej) pod pričakovanji obramba. Več kot kar 18 zadetkov, kolikor so jih v tem prvenstvu prejeli Katalonci, je namreč doslej prejelo le pet klubov, hkrati pa je ta številka le za 11 golov nižja od vseh prejetih golov v celotnem zadnjem prvenstvu (29). Čeprav ga je po mnenju mnogih dobro nadomestil rojak Clement Lenglet, se je Barceloni očitno poznala odsotnost francoskega branilca Samuela Umtitija, ki pa se po težavah s kolenom, zaradi katerih je preventivno, da bi jih v prihodnje preprečil, v zadnjem času izgubil tudi kar nekaj kilogramov, prav danes utegne vrniti v udarno enajsterico. V njej je nazadnje nastopil v 6. krogu proti Leganesu, vse od takrat pa njegovi soigralci na niti eni tekmi prvenstva mreže niso ohranili nedotaknjene.

Povsem drugačna je zgodba pri Atleticu, ki ima tudi po zaslugi vratarja Jana Oblaka, tako kot že zadnje tri sezone, znova najboljšo obrambo v ligi. Oblak je moral na 12 tekmah v mrežo po žogo le osemkrat, potem ko so se pojavile govorice, da pri Atleticu ni zadovoljen in bi utegnil zamenjati klub, pa je navijače vsaj malo pomiril predsednik Enrique Cerezo, ki je dejal, da se z Oblakom pogovarjajo o novi pogodbi in da pogajanja napredujejo sijajno. Slovenski vratar sicer tokrat skoraj zagotovo ne bo mogel računati na pomoč kapetana moštva in stebra obrambe Diega Godina, ki je poškodovan, enako velja za bočnega obrambnega igralca Juanfrana, Barcelona pa se bo morala znajti brez kaznovanega Ivana Rakitića.

Omenimo še, da bo poleg nekaterih drugih zanimivih tekem po Evropi nocoj izjemno vroče tudi v Argentini, kjer se bosta v Buenos Airesu na stadionu El Monumental na povratni tekmi finala pokala Libertadores udarila River Plate in Boca Juniors. Prva tekma se je končala z 2:2, ker pravilo gola v gosteh ne velja, pa se torej vse začenja znova.