Rezultati Liverpoola in Arsenala so v zadnjem obdobju kontrastni. Medtem ko moštvo trenerja Jürgena Kloppa niza zmage in koraka proti prvemu naslovu angleškega prvaka po 29 letih, topničarji izgubljajo stik z vodilno četverico. Po seriji 14 tekem brez poraza so pred 12 dnevi vpisali tretji prvenstveni poraz, v nadaljevanju pa še remizirali pri Brightonu. Tekma proti vodilni in še vedno neporaženi ekipi angleškega prvenstva za Londončane zato nemara prihaja ob nepravem času, a njihov trener Unai Emery ostaja optimističen in je prepričan, da bodo Liverpoolčani pravi kazalnik konkurenčnosti njegove ekipe v prvenstvu.

»To bo velik izziv in preizkušnja za nas. Tekma bo pokazala, kdo smo in kakšna je razlika med nami in njimi,« meni Unai Emery. Arsenal pretirano lepih spominov proti Liverpoolčanom v zadnjih letih nima. Čeprav je novembra z njimi odigral neodločeno (1:1), pa jih ni premagal na zadnjih sedmih dvobojih, v gosteh pa vse od leta 2011. S tem si je nekoliko pokvaril statistiko, saj je na dosedanjih 226 medsebojnih tekmah proti rdečim zmagal 79-krat in izgubil 81-krat. »Novembra smo odigrali dobro, a mislim, da bo tokrat povsem drugačna tekma,« napoveduje Emery, impresioniran nad napredkom Liverpoola v zadnjih letih. »Proti njim sem igral s Sevillo v evropski ligi. Njihov napredek je očiten, saj tedaj niso nastopali niti v ligi prvakov.«

Ne le Liverpool, napredek je od prihoda na Anfield pred dvema letoma napravil tudi Klopp. Če je njegova taktika na začetku slonela na tem, da so njegovi nogometaši v najkrajšem možnem času odvzeli žogo tekmecu, je ta zdaj manj očitna. Osredotočajo se na protinapade, žogo pa skušajo osvojiti globlje na nasprotnikovi polovici. Zaradi takšne strategije so pred domačimi gledalci neporaženi že 30 tekem, danes pa bi že lahko izenačili rekordni niz, dosežen med decembrom 2007 in avgustom 2009. Zasluge za to ima tudi obramba, ki je daleč najboljša v prvenstvu. Z vratarjem Allisonom Beckerjem in zvezdniškim branilcem Virgilom van Dijkom je na 19 tekmah doslej prejela vsega sedem golov, kar je 16 manj kot v enakem obdobju lani.

»Dokazali smo, da nas je težko premagati. A ne zgolj to, težko je proti nam doseči zadetek. Le malo ekip je prišlo na naš stadion in zabilo gol. Na to smo ponosni tako branilci kot preostanek moštva. Obramba je temelj, na katerem moramo graditi. Prav tako z žogami oskrbujemo svoje napadalce, ki nato počnejo, kar znajo najbolje – zabijajo gole,« skrivnost uspeha svoje ekipe pojasnjuje Liverpoolov branilec Trent Alexander - Arnold.

Dvajsetletnik bo proti ekipi iz britanske prestolnice pod hudim pritiskom, saj bo s soigralci moral paziti na Pierre-Emericka Aubameyanga, ki je s trinajstimi goli najboljši strelec premier lige. Gabonski napadalec je v zadnjem času strelsko dobro razpoložen, saj se je na zadnjih osmih gostovanjih med strelce vpisal kar šestkrat.