Sodišče v Münchnu je 20. decembra odločilo, da je ameriški velikan Apple kršil patente za tehnologijo varčevanja z energijo. Danes je podjetje Qualcomm plačalo 1,3 milijarde evrov varščine, ki jo bo Apple dobil v primeru, da uspe s pritožbo proti prepovedi.

To je že tretji poskus podjetja Qualcomm, da blokira prodajo iphonov. Kalifornijski proizvajalec čipov je pred tem namreč že vložil zahtevek za kršitev patentov Appla v ZDA in na Kitajskem.

Podjetji že nekaj časa v sporih zaradi licenc

Sodna odločba sodišča v Münchnu vključuje prepoved prodaje iPhonov 7 in 8 v Applovih trgovinah, kot tudi pri ostalih prodajalcih, kot so trgovine z mobilnimi operaterji in drugi trgovci na drobno. Obstajajo sicer ugibanja, ali bodo trgovski posredniki prepovedana modela še vedno lahko prodajali, poroča Reuters. Modeli XS, XS Max, XR pa bodo še naprej na voljo v vseh trgovinah.

Qualcomm in Appple sta sicer že dolgo v sporu glede višine plačila licenc za Qualcommovo tehnologijo in se pogosto tožita na sodiščih. Qualcomm je eden od največjih proizvajalcev čipov za pametne telefone, hkrati pa prodaja licence za uporabo patentov za različne tehnologije.

Kljub prepovedi se telefoni na Kitajskem še vedno prodajajo

V začetku decembra je kitajsko sodišče je prepovedalo uvoz in prodajo večine Applovih iphonov, od modela 6 do do modela X. Odločba se je takrat nanašala na drug patentni spor. Kljub prepovedi pa Apple v kitajskih trgovinah še naprej prodaja vse svoje modele telefonov, saj pravijo, da so posodobili programsko opremo in še čakajo na ponoven odlok sodišča.