Največja novost na področju mobilne telefonije prihodnjega leta naj bi bil prehod na bistveno hitrejše 5G brezžično omrežje. Največji igralci v svetu mobilnikov že napovedujejo izdelavo naprav, ki bodo podpirale prenos podatkov z novo tehnologijo. Samsung in Huawei sta celo razvila lastne modeme za 5G omrežje in nista odvisna od proizvajalcev, kot sta Qualcomm in Intel. Med prvoborci na področju 5G telefonije pa ne bo ameriškega Appla. Tako vsaj trdijo pri Bloombergu, ki se sklicuje na anonimne informirane vire.

Odločitev, da se ne bodo že prvo leto priklopili na novo omrežje, pravzaprav ni presenetljiva, saj gre za že ustaljeno prakso pri Applu. Počasnejšo povezavo od konkurence je imel že prvi iphone leta 2007. Tudi iphone 4s se ni mogel pohvaliti s pravo 4G LTE hitrostjo prenosa. Oba telefona sta bila odlično sprejeta, tako da preteklost govori Applu v prid. Ob tem naj bi imeli pri podjetju iz Cupertina pomisleke, ker pričakujejo, da bodo prvo generacijo naprav čakale porodne težave in pomanjkljivo pokrita omrežja.

V ozadju spor s Qualcommom?

Kljub temu se porajajo dvomi, če je odločitev tokrat prava. Prvi iphone in iphone 4s sta namreč počasnejše brezžično omrežje uspela zakriti z izjemno inovativnostjo na drugih področjih, ki je močno prekašala tedanjo konkurenco. Danes temu ni več tako. Apple že sedaj zaostaja za konkurenti na nekaterih področjih. Če se bodo obljube o 5G omrežjih uresničile in bo to res omogočilo bolj stabilne in izrazito hitrejše spletne povezave, pa bi Applovo capljanje za konkurenco lahko postalo resen problem.

Pri Bloombergu ob tem ugibajo, če je Applova odločitev tokrat resnično pragmatična ali pa gre za posledico spora s podjetjem Qualcomm, ki izdeluje 5G modeme. Applov trenutni proizvajalec Intel namreč modemov za najnovejšo generacijo brezžičnega omrežja prihodnje leto naj še ne bi imel. Apple ugibanj ne komentira.

Želi Apple 5G revolucijo izkoristiti za hitrejše menjavanje naprav?

Če se Applu računica vseeno izide, pa bi s potezo znali močni spodbuditi prodajo svojih telefonov. Cikel menjav oziroma novih nakupov mobilnikov se je v zadnjem obdobju podaljšal, saj so razlike med napravami vse manj bistvene. Analitiki podjetja IDC pravijo, da se globalni trg mobilnikov krči že štiri zaporedna četrtletja. Ob slabši klimi na borzah s tehnološkimi podjetji in poročilih o slabi prodaji letošnjih iphonov je Apple v preteklih dveh mesecih izgubil kar petino vrednosti.

Slabši letošnji rezultati prodaje niti niso presenečenje, saj je bil to leto predstavljen iphone z oznako »s«, ki že od nekdaj velja kot zgolj manjša nadgradnja prejšnje različice. Večji odziv je zato pričakovati naslednje leto, ko bo izšel povsem nov jabolčni telefon. In prav tu se Applu odpira priložnost. Možnost, da v prodajni cikel vrine še en telefon brez 5G, a z novim dizajnom, ter nato leto kasneje kot veliko revolucijo svojim zvestim potrošnikom proda še iphone s 5G, bi v teoriji lahko služila kot recept za ponovni zagon menjavanja iphonov na eno leto. Ni pa rečeno, da se bo takšna igra tudi zares izšla.