Tarče novega napada spletnih kriminalcev, ki so v četrtek na spletu objavili kopico zasebnega materiala, prihajajo z vseh vetrov. Med njimi so kanclerka Angela Merkel, vse vladne in opozicijske parlamentarne stranke z izjemo skrajno desne Alternative za Nemčijo (AfD), deželni, zvezni in evropski poslanci, novinarji, glasbeniki, umetniki in satiriki, ki radi ošvrknejo skrajno desnico. Neznanci so objavili različne podatke, od telefonskih številk in elektronskih naslovov do osebne korespondence, številk bančnih kartic, kopij osebnih dokumentov in kreditnih izpiskov. Ne pa tudi zaupnih državnih dokumentov, saj nemški politiki pravijo, da varovana mreža za politično korespondenco ni bila prizadeta.

»Na spletu so bili objavljeni osebni podatki in dokumenti na stotine politikov in javnih osebnosti,« je dejala tiskovna predstavnica vlade Martina Fietz. Med žrtvami so politiki na vseh ravneh, od tistih v zveznih deželah do tistih v zvezni vladi in evropskih institucijah, je dodala.

Prva suma letita na Rusijo in skrajno desnico

Nemške oblasti pravijo, da so se podatki širili prek računa na twitterju, ki naj bi ga vodili iz Hamburga. Zvezni urad za informacijsko varnost BSI se je danes zjutraj sestal s predstavniki vladnih teles, da bi uskladili ukrepe, omejili škodo in našli storilce. Povezali so se tudi z ameriško agencijo za nacionalno varnost NSA. Prva suma sta padla na Rusijo in AfD. Moskvo so iz Berlina že večkrat obtožili kibernetičnih napadov, med drugim lani na računalniško mrežo zunanjega ministrstva. Kremelj vpletenost ves čas zanika. AfD oziroma njene simpatizerje pa kot mogoče storilce omenjajo, ker ta stranka očitno edina ni bila tarča napada, so pa to bile nekatere javne osebnosti z ostrimi stališči do skrajne desnice.

Merklova, Steinmeier, Maas…

Objavljeni material se je na spletu v celoti znašel v četrtek, pred tem pa so posamezni dokumenti postopno curljali v javnost ves december prek omenjenega računa na twitterju. Bild je poročal, da najnovejši ukradeni material datira iz lanskega oktobra. Kdaj so se vdori začeli, ni znano. Notranji minister Horst Seehofer je dejal, da so se neznanci sodeč po prvi analizi do podatkov dokopali prek storitev v oblaku, elektronskih računov in profilov na družabnih omrežjih.

Kriminalci so objavili nekaj prispelih in poslanih pisem kanclerke Merklove, njen spletni naslov in številko telefaksa. Objavili so podatke predsednika Frank-Walterja Steinmeierja pa pisma zunanjega ministra Heika Maasa Merklovi, elektronska sporočila voditelja stranke Zelenih Roberta Habecka soprogi in otrokom ter podatke o vodji poslanske skupine Levice v bundestagu Dietmarja Bartscha, so poročali nemški mediji. Med posebej izpostavljenimi z veliko ukradenimi in objavljenimi podatki je televizijski satirik Christian Ehring, ki je bil na sodišču oproščen obtožbe, da je voditeljici AfD rekel, da je cipa. Med napadenimi so tudi voditeljica socialdemokratov Andrea Nahles, nova voditeljica krščanskih demokratov Annegret Kramp-Karrenbauer, predsednik bundestaga Wolfgang Schäuble ba, agencije