»Kar lepo nama je uspelo. Fino sva tekli z Alenko, pametno, v skupini se nisva zaganjali. Do zadnjega klanca bi lahko prva v skupini pritekla v cilj, a sem se znova zapletla in je šlo nekaj punc mimo,« je smučarska tekačica Anamarija Lampič opisovala peti dan Tour de Ski v Oberstorfu. Na zasledovalni tekmi sta z Alenko Čebašek prehiteli nekaj tekačic in sta pred zadnjima dnevoma v dolini Fiemme uvrščeni na 14. in 17. mesto. To sta bili tudi uradni uvrstitvi dneva za točke svetovnega pokala.

Zasledovalna tekma na 10 kilometrov drsalno (startali so po zaostankih prvih štirih dni) velikih preobratov ni omogočala. Obe slovenski tekačici sta startali v skupini 25 tekačic, ki so zaostajale štiri minute ali več. Tekma na kratkem krogu drugačnega sistema ne omogoča. Čebaškova je dosegla celo deseti čas dneva, Lampičeva 14. čas. Za Američanko Jessico Diggins, ki je dosegla najboljši čas dneva in napredovala na tretje mesto, je Blejka zaostala le 34 sekund. Ti zaostanki se upoštevajo le za točke FIS. »Razveseljiv podatek. Dobro sem se počutila. Zasledovalna tekma na Tour de Ski je zaradi zaostankov nekoliko posebna. Pozna se, da je skupina hitrejša od posameznic. Dobro nama je šlo, le spustov sem se bala. Tekači pred nami so zdrsali progo do ledu in počutila sem se nestabilno. Vesela sem, da sem sploh preživela. Anamarija je smuke odpeljala neverjetno,« je bila po deveti uvrstitvi med prvih trideset v sezoni zgovorna Alenka Čebašek.

Obe slovenski tekačici imata obetavno izhodišče za zadnja tekmovalna dneva v dolini Fiemme z 10-kilometrsko klasično tekmo s skupinskim startom in zasledovalno tekmo na smučišče Alpe Cermis, najznamenitejši in najzahtevnejši del Tour de Ski. Obe bosta, če preživita še soboto, kot omenjata, plezali prvič. Po nekaj letih se tako obeta tudi slovenski zaključek Toura. »V soboto nas čaka še zelo težka tekma, zadnji dan pa bom že prilezla tja gor,« Čebaškove ni strah sklepnega dela. Z Lampičevo se ob majhnih časovnih zaostankih med 12. in 25. mestom, skupaj se približuje petim minutam, zavedata priložnosti enega največjih izzivov smučarskega teka. Na razpolago je tudi lepa bera točk svetovnega pokala. »Zaostanki res niso veliki, sploh glede na kaotično sredo, ko vemo, kaj vse se je dogajalo. V soboto bo treba še preživeti tekmo v klasiki, v nedeljo pa je tako zadnji dan,« je med pakiranjem za odhod iz Oberstdorfa v Italijo pristavila Lampičeva.

Norvežana Johannes Hoesflot Klaebo in rojakinja Ingvild Flugstad Oestberg sta obdržala majico vodilnih. Slednja je za nekaj sekund odbitkov z letečih ciljev povečala prednost, a je še vedno ulovljiva. Mladi velezvezdnik Klaebo je v slogu velemojstra taktike izigral Sergeja Ustjugova na zadnjem klancu in ga premagal v ciljnem sprintu, a je Rus, lanski dobitnik velike kristalne piramide, znova prvi favorit za zmago na legendarnem vzponu Alpe Cermis. Ustjugov je z narekovanjem visokega ritma bežal predvsem pred svojim rojakom Alexandrom Bolšunovom, ki je edini še znotraj meje dveh minut zaostanka. Vsekakor pa se, tudi zaradi slovenske udeležbe, letos obeta zelo zanimiv zaključek.