»Vseh nas pet med trideset in nobena naprej; to je škoda! A to je sprint. Potrebovali bi kakšen odličen rezultat in s tem bo več pozitivne energije,« je Vesna Fabjan razmišljala po uvodni tekmi novoletne tekaške turneje Tour de Ski v Toblachu. Na svojem terenu, kjer je bila pionirka novoletne turneje že petkrat med deseterico, ni bila zadovoljna z 20. mestom. Kot so tudi Katja Višnar (13. mesto), Anamarija Lampič (15.), Eva Urevc (21.), Alenka Čebašek (27.) in še edini tekač Miha Šimenc (23.) želeli več. V Pusterški dolini ob zadnjih slovenskih kozolcih ob reki Dravi je manjkal tako želeni presežek. So pa bili v slovenskem taboru veliko bolj veselih obrazov po drugem dnevu (10 km drsalno), ko so Alenka Čebašek (17.), Anamarija Lampič (24.) in Eva Urevc (25.) pritekle med najboljše tudi na razdalji. Sprint je le paradna disciplina, uspehi na razdalji pa poseben prestiž.

Alenka Čebašek je znova blizu petnajsterice, kar je dober obet za misel na Alpe Cermis. »Počutje na desetki je bilo boljše kot v sprintu, izkoristila sem tudi nenormalno hitre smuči. Morda sem med prazniki naredila kakšen trening preveč, a zdaj vidim, da bojazni ni, in gremo optimistično naprej,« pravi Alenka Čebašek.

Katji Višnar, četrti iz prologa, sta se polfinale v sprintu in priložnost za ponovitev dosežka iz Davosa (5. mesto) izmuznila za pet stotink. Ni tožila nad štirimi preležanimi dnevi v bolniški. Iztegnjena noga čez ciljno črto ni bila dovolj. Trinajsto mesto. V velikem finalu šesterice je tekla četverica od najhitrejših šest iz kvalifikacij. »Zagotovo tekmice niso bile močnejše, sem pa naredila preveč taktičnih napak za napredovanje. Šele na posnetku bom bolje videla, kaj je šlo narobe. Tu v Toblachu je taktika izredno pomembna. Vem, kje delam napake, in moram to popravljati. Boljšega treninga od tekem ni,« je razmišljala Katja Višnar, ki ima v glavi že tudi svetovno prvenstvo v isti disciplini.

Anamarija Lampič, trinajsta iz kvalifikacij, je s 15. mestom v sprintu izenačila dosežek sezone. Prebujanje čez praznike je bilo uspešno. To se je videlo tudi na drsalni desetki, ki ni njena najbolj priljubljena disciplina. »Očitno domača hrana, božič in ostalo pomagajo. Odtekla sem na nivoju, v zaključku pa izgubila polfinale. Belorukova je tokrat znova dobila dvoboj, a prišel bo tudi moj čas,« je opozorila na dvoboj z Rusinjo Belorukovo, ki jo je v pretekli sezoni nasledila kot najboljša mlada tekačica U23 v svetovnem pokalu.

Eva Urevc, tekačica ŠD Gorje, je odkritje sezone. Sedmo mesto iz kvalifikacij je unovčila šele za 21. mesto na sprintu. Toda le vprašanje časa je, kdaj bo »raketa z Gorij« najboljše vmesne čase zmogla izpeljati do ciljne črte. Da zmore veliko, je dokazala tudi s prvimi točkami na 10 km. »Morda sem začela prehitro, vendar je treba poskusiti. Naslednjič pa morda v začetku malce počasneje in bo zneslo,« se je zavedala Eva Urevc, ki je očitno odločena narediti velike stvari.

Vrstnik Miha Šimenc je nekaj dni po svojem 23. rojstnem dnevu še tretjič v tej sezoni pritekel med najboljših trideset. Na 23. mesto v sprintu. Prvič je bil med najboljših trideset točno pred dvema letoma, na uvodni dan Tour de Ski v Švici. V Pusterški dolini ni bil zelo daleč niti od napredovanja med najboljših dvanajst. Z večino starejših in bolj izkušenih se je enakovredno kosal skoraj do ciljne črte. Ob odličnem startu je prevzel vodstvo na prvem od treh klancev krožne trase, a so ga potem tekmeci malce presenetili na spustu in ga izrinili iz vodilne vrste. »Zaenkrat sem še malo jezen, saj bi priložnost lahko bolje izkoristil. S klanca so me prehiteli in to je bil šok. Še vedno se učim. Vsak ima svojo taktiko in se prilagaja. Še iščem najmočnejšo prvino svojega teka, da bom lahko napredoval v polfinale. To je moj cilj,« si želi Miha. Naslednja etapa je drsalni sprint na novoletni dan v švicarski dolini Val Mustair.