»V Oberstdorfu je bil kaos. Zjutraj led v smučini in na smučeh klister, potem je začelo snežiti in se je vse obrnilo na glavo,« je smučarska tekačica Anamarija Lampič opisovala kaotičen četrti dan Tour de Ski. Po izjemno uspešnem novoletnem dnevu v švicarski dolini Val Muestair, ko je znova vsa slovenska sprinterska šesterica pritekla med najboljših trideset, Lampičeva pa je s sedmim mestom dosegla svoj najboljši rezultat zime, se je na klasiki (10 km) v nemški nordijski prestolnici začel Tour preživetja.

Anamarija Lampič in Alenka Čebašek, ki sta po uvodoma predvidenem načrtu edini nadaljevali sedemdnevno preizkušnjo, sta na tekmi s skupinskim startom v cilj pritekli zunaj trideseterice. Na srečo ne s prevelikim zaostankom, kar pred današnjim nadaljevanjem v zasledovanju (10 km) s 17. oziroma 21. mesta obeta optimizem za smer Alpe Cermis. Obertdorf že po tradiciji velja za turbulentno vetrovno prizorišče. Spremenljive razmere običajno velike in premožne reprezentance zaradi boljše servisne podpore bolje izkoristijo. Anamarija Lampič bo zagotovo zvezdnica družbenih omrežij v tekaških državah s poznavanjem tovrstne tegobe, saj se je na vrhu klanca zaradi »cokle« pod smučmi ustavila in jo odstranila, kar ni ušlo televizijskim kameram. Kot je pojasnil glavni trener Nejc Brodar, so se odločili za boljši oprijem, a je bila kombinacija preveč agresivna.

Zmagovalka dneva in nova vodilna Norvežanka Ingvild Flugstad Oestberg je imela podobno kot večina najhitrejših smuči z originalno tovarniško pripravljeno podlago za oprijem za tovrstni sneg. »Na srečo časovno glede na zahtevnost tekme niti nisva tako veliko izgubili,« je pristavila Alenka Čebašek. Na novoletni dan v sončni švicarski dolini Val Muestair je Blejka skupaj z Lampičevo pripravila enega presežkov dneva z uvrstitvijo v polfinale (11. mesto). Čebaškovi to le redko uspe. Anamariji Lampič (7. mesto) je le razdalja za konico čevlja odnesla veliki finale. »Zelo sem si želela tudi veliki finale, a razlike v drsalnem sprintu so zelo majhne in je treba imeti tudi nekaj sreče. Sedmo mesto je odlično za motivacijo,« je po najboljšem dosežku sezone pripomnila Lampičeva. Tudi lani je bil v času Tour de Ski opazen očiten napredek v tekmovalni pripravljenosti.

Slovenska reprezentanca je kot ekipa na novoletni dan pripravila enega posebnih presežkov. Miha Šimenc je s 24. mestom znova pritekel med trideseterico in po številu tovrstnih uvrstitev prevzel vodilno mesto med slovenskimi tekači v zgodovini svetovnega pokala. Katja Višnar (14.) se kljub odličnim kvalifikacijam ni prerinila naprej, je pa Eva Urevc znova izboljšala dosežek kariere, saj je bila 17.