Doslej so živih rešili šest ljudi, med njimi 13-letnega dečka, so sporočile lokalne oblasti, kot poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Desetmesečni dojenček, ki so ga našli, je v kritičnem stanju. Utrpel je hude ozebline, poškodbe glave in večkratni zlom noge. Prepeljali so ga v bolnišnico, kamor je prispela tudi že njegova mati, ki je prav tako preživela eksplozijo.

Dojenčka so sicer našli tik po tistem, ko so morali davi zaradi nevarnosti, da bi se zrušil še del stavbe, reševanje prekiniti. Minister za izredne razmere Jevgenij Ziničev je pojasnil, da bi lahko dela za stabilizacijo zgradbe trajala do 24 ur. Iskanje je sicer kljub izredno nizkim temperaturam, ki so se spustile do minus 27 stopinj Celzija, potekalo vso noč.

Smrtonosne eksplozije v Rusiji niso redke

V eksploziji je bilo povsem uničenih 35 stanovanj, deset drugih pa je bilo poškodovanih. V desetnadstropni stavbi, zgrajeni leta 1973, sicer živi okoli 1100 ljudi. V delu, ki se je zrušil, je imelo bivališče prijavljeno 110 ljudi. Tiste, ki so ostali brez strehe na glavo, so namestili v bližnjo šolo.

Oblasti so sprožile kriminalistično preiskavo dogodka. Ruska obveščevalna služba FSB je sicer potrdila, da je šlo za eksplozijo plina.

Guverner regije Čeljabinsk Boris Dubrovski je za sredo razglasil dan žalovanja, zastave pa so spustili na pol droga. Odpovedali so tudi različne prireditve.

Smrtonosne eksplozije plina so sicer v Rusiji dokaj običajen pojav. Tamkajšnja infrastruktura je še iz časov Sovjetske zveze, varnostnih predpisov pogosto ne upoštevajo.