Doma izdelano eksplozivno napravo, ki je bila v škatli, je razneslo v bližini stojnic pred nakupovalnim središčem v mestu Cotabato City. Na stojnicah med drugim prodajajo sadje, nakit, pa tudi pirotehniko in igrače. Po navedbah vojske še ugotavljajo, ali so napadalci bombo sprožili s telefonom ali kakšno drugo napravo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V bližini so našli še eno bombo, ki pa ni eksplodirala. Ta je bila verjetno odvržena v naglici, je povedal generalmajor Cirilito Sobejana.

V eksploziji sta umrla moški in ženska. Ranjenih je bilo 24 ljudi, med njimi 4-letna deklica in najmanj trije najstniki. V in pred nakupovalnim centrom je bila sicer danes gneča, saj so se številni odpravili po še zadnjih nakupih pred silvestrovanjem.

Zaostrene razmere pred referendumom

Sobejana je odgovornost za napad pripisal islamskim skrajnežem, pri čemer je dodal, da je pretekli teden odredil ofenzivo proti dvema skrajnima skupinama.

Razmere na tem območju so sicer zaostrene pred referendumom o vzpostavitvi nove avtonomne muslimanske regije Bangsamoro na jugu države. Filipinski predsednik Rodrigo Duterte je že julija podpisal podpisal zakon, ki predvideva vzpostavitev te regije z več pooblastili.

Vzpostavitev regije je bistven manjkajoči element mirovnega sporazuma vlade iz leta 2014 z največjo islamsko separatistično uporniško skupino v državi Islamska osvobodilna fronta Moro (Milf). Ta je skupaj z drugimi gverilskimi skupinami vodila oborožen upor na jugu Filipinov, ki je od 70. let prejšnjega stoletja zahteval okoli 150.000 življenj.