Športna plezalka Janja Garnbret in biatlonec Jakov Fak sta postala najboljša slovenska športnika v letu 2018 pri glasovanju Bloudkovih nagrajencev, ki so že 45. po vrsti sodelovali v tem Dnevnikovem izboru. Medtem ko je Janja Garnbret zmagala z veliko prednostjo, je bilo štetje glasov precej bolj napeto v moški konkurenci. Odločila je šele zadnja prešteta glasovnica. Jakov Fak je namreč le za en glas premagal košarkarja Luka Dončića, ki je sicer 19. decembra osvojil naslov najboljšega športnika leta po izboru Društva športnih novinarjev Slovenije. V ženski konkurenci so Bloudkovi nagrajenci na drugo mesto uvrstili judoistko Tino Trstenjak, na tretje pa smučarsko tekačico Anamarijo Lampič, medtem ko je pri moških tretje mesto zasedel kolesar Primož Roglič. Letošnja zmagovalca sta nasledila alpsko smučarko Ilko Štuhec in košarkarja Gorana Dragića, ki sta v glasovanju zmagala lani.

Devetnajstletna Janja Garnbret je tako Bloudkove nagrajence kot tudi širšo javnost navdušila z naslovom svetovne prvakinje v balvanskem plezanju v Innsbrucku. Kot prvi v zgodovini ji je uspelo zlato kolajno osvojiti tako v balvanskem plezanju kot v težavnosti, kjer je bila najboljša leta 2016. Letos je zmagala tudi v novi disciplini – v olimpijski kombinaciji. Tako je kot najmlajša do zdaj osvojila naslov svetovne prvakinje v treh različnih disciplinah. Poleg tega je tretjič zapored postala zmagovalka svetovnega pokala v težavnostnem plezanju in kombinaciji, za nameček je bila še četrta v skupnem seštevku svetovnega pokala v balvanskem plezanju.

Jakov Fak je v očeh Bloudkovih nagrajencev postal najboljši športnik leta predvsem zato, ker je blestel na olimpijskih igrah v Južni Koreji, kjer je osvojil srebrno kolajno na 20-kilometrski preizkušnji. Odlično mu je šlo tudi na tekmah za svetovni pokal. Trikrat se je uvrstil na oder za zmagovalce, v skupnem seštevku pa je zasedel šesto mesto.